Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Naturlig at kongen deler ut Krigskorset

Befalsorganisasjonene reagerer på kong Haralds fravær under utdelingen.

KONGEN FRAVÆRENDE: Da Jørg Lian mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, på Akershus festning på frigjøringsdagen 8. mai, var statsminister Jens Stoltenberg til stede. Det var derimot ikke kong Harald, som var bedt om å holde seg hjemme. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
KONGEN FRAVÆRENDE: Da Jørg Lian mottok Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, på Akershus festning på frigjøringsdagen 8. mai, var statsminister Jens Stoltenberg til stede. Det var derimot ikke kong Harald, som var bedt om å holde seg hjemme. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vakt betydelig oppsikt at regjeringen, med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, hindret kong Harald i å dele ut Norges høyeste utmerkelse Krigskorset med sverd på frigjøringsdagen 8. mai.

Krigskorset tildeles av Kongen i statsråd, og ble sist utdelt av kong Haakon i forbindelse med andre verdenskrig. Nå, når utmerkelsen igjen deles ut, er altså kong Harald utestengt fra seremonien - og han skal være svært skuffet over beslutningen.

Reagerte Jens Jahren, nestleder i Befalets Fellesorganisasjon (BFO), opplyser at i motsetning til under krigskorsutdelingen var kongehuset var høyst til stede under Forsvarets minnedag i fjor høst - en langt mindre formell sammenheng.

- Kongefamilien hører naturlig hjemme under slike seremonier, og vi reagerte på at kongen ikke var til stede under krigskorsutdelingen, kanskje spesielt fordi forsvarssjef Sunde understreket at han delte ut korset på vegne av kongen, sier Jahren til Dagbladet.

Han framholder Krigskorsets ærefulle tradisjon fra da utmerkelsen ble innstiftet under andre verdenskrig.

- Det er en fin tradisjon som vi gjerne vil videreføre, sier han.

- Naturlig - Det er naturlig at kongen deler ut Krigskorset, sier Knut Bremerthun, leder for Krigsskoleutdannede Offiserers Landsforening (KOL), til Dagbladet.

Bremerthun sier han merker seg at kong Harald og regjeringen ble enige om at en stedfortreder delte ut dekorasjonen.

- Men ideelt bør det være kongen selv, hvis han har anledning, sier forbundslederen.

Egil Andre Aas, leder for Norges Offisersforbund (NOF), var selv til stede under medaljeutdeligen på Akershus festning.

- Det var en fin og verdig seremoni, sier han til Dagbladet.

Også Aas ville ideelt hatt kongen til stede under seremonien.

- Uheldig - Det hadde vært fint om han var der. Men tildelingen av Krigskorset handler først og fremst om mottakerne, ikke om utdelerne, understreker han, og synes utdelingen er blitt merket av oppstyret rundt kongens fravær.

- Det er veldig uheldig, sier han.

Nestleder Jahren i BFO synes det er uheldig at det nå «slås politisk mynt» på utdelingen - men mener, i likhet med de andre forbundslederne, at det er svært gledelig at Norges utenlandskjempende endelig blir skikkelig verdsatt for innsatsen de legger inn.

- Dette er noe vi har ventet lenge på, sier BFO-nestlederen.

IKKE ØNSKET: I motsetning til sin bestefar, kong Haakon, fikk ikke kong Harald delta under den første tildelingen av Krigskorset på 60 år. For tida er kongeparet på besøk i Slovenia, her fra en rehabiliteringsklinikk i hovedstaden Ljubljana. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
IKKE ØNSKET: I motsetning til sin bestefar, kong Haakon, fikk ikke kong Harald delta under den første tildelingen av Krigskorset på 60 år. For tida er kongeparet på besøk i Slovenia, her fra en rehabiliteringsklinikk i hovedstaden Ljubljana. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media