- Naturlig at tipsene har kommet fra USA

- Amerikansk etteretning har enorm kapasitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Tipsene kan ha kommet fra amerikansk etteretning, enten CIA eller NSA. Det er logsik at USA er involvert, blant annet fordi de uttaler seg til amerikanske nyhetskanaler, sier terrorekspert Kjetil Stormark i Dagbladets livesending.

Han sikter til at amerikanske tjenestemenn i natt uttalte til ABC News at trusselen om et terrorangrep i Norge de neste dagene er troverdig- Tjenestemennene ønsker imidlertid ikke å gå nærmere inn på hva det er som gjør trusselen troverdig.

Naturlig Stormark ble spurt i studio om hvorfor PST går så generelt ut med opplysninger om en terrortrussel som de gjør.

- Det er naturlig at USA på en eller annen måte er involvert. Norge må knytte seg opp mot de store etteretningstjenestene. Det at disse opplysningene kan stamme fra USA, betyr at PST kan ha sine begrensninger på å komme med informasjon, sier Stormark.

Ekstremistforsker Lars Gule, sa også i studio at USAs etteretningstjenester har et enormt fokus på ekstreme islamister, og at de har hatt dette siden før terrorangrepene 11. september 2001.

- USA er veldig fokusert på ekstreme islamister, og bruker en stor del av sin kapasitet på å kartlegge disse miljøene. De har de gjort før 11. september-angrepene, sa Gule.

Overvåkningskapasitet - De store etteretningsinstitusjonene i USA er i stand til å overvåke nesten alle menneskene på kloden. Det ligger mye informasjon i databaser som man ikke kjenner nytten av før man får et tips, og da kan man gå tilbake og kontrollere tidligere opplysninger. Slik kan norsk etteretning også ha tatt nytte av USA.

Han påpeker også at en rekke andre europeiske nasjoner har enorme etteretningressurser, og at Frankrike, Storbritannia og Spania har økt sin fokus på terrorisme etter anslag.

Gule forklarer også hvordan unge muslimer i USA blir kriminalisert gjennom provokasjon av myngighetene.

- USA bruker provokasjon som metode i kampen mot islamister inne i USA.  De bruker agenter som lokker enten ubefestet ungdom eller personer med behov for penger inn i feller som knytter disse personene til terroraktiviteter. Det er flere eksempler på at ungdom har blitt lokket til å si at de vil kjøpe våpen til å gjennomføre voldshandlinger av FBI- eller andre politiagenter. Når så ungdommene har blitt bearbeidet lenge nok og sagt OK, la oss kjøpe noen våpen da, så slår politiet til. Det blir tiltale og domfellelse i mange år - for noe som ikke ville skjedd dersom politiet og FBI hadde latt ungdommene være i fred, sier Gule.

- Denne typen provokasjoner er ikke tillatt i Norge. Men slike metoder som USA har tatt i bruk, er garanter å skape frustrasjon og drive flere i mer ekstrem retning. Dette er bekymringsfullt og noe som debatteres i USA, sier Gule.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer