REAGERER: Ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, reagerer på konklusjonene til valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
REAGERER: Ordførerkandidat i Oslo, Carl I. Hagen, reagerer på konklusjonene til valgforsker Frank Aarebrot. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

- Naturlig at vi er mer opptatt av eldre

Hagen avfeier Aarebrots harde oppgjør med sytete og egoistiske pensjonister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen (67) nekter å være med på at han representerer en egoistisk og sytete generasjon.  

I dagens Dagbladet tar valgforsker Frank Aarebrot et knallhardt oppgjør med sin egen generasjon. De nye pensjonistene er selvsentrerte og bryr seg bare om politiske saker som handler om dem selv, konkluderer professoren i statsvitenskap. Han baserer seg blant annet på meningsmålinger han selv har fått utført siden 1970. 

- På 60-tallet brydde bestefar seg om barnebarnet, og barnebarnet brydde seg om bestefar. Nå er det bare barnebarnet som bryr seg om bestefar, oppsummerer Aarebrot. 

En feilslutning, mener Fremskrittspartiets eldregeneral og ordførerkandidat i Oslo.  

Uløste problemer - Min generasjon er veldig godt fornøyd med full barnehagedekning, at det aldri har vært flere utdanningstilbud, og at barn og barnebarn aldri har hatt bedre levekår, sier Hagen til Dagbladet.  

- Den politiske bekymringen er mindre, fordi mange av problemene er løst. Da er det helt naturlig å være opptatt av eldreomsorgen, hvor det er mange uløste problemer.    

Hagen mener Ap-medlemmet Aarebrot nå går langt utover sin forskerrolle.

- Dette er Ap-politikeren Aarebrot som uttaler seg for å lette presset på egen regjering for en mangelfull eldreomsorg. Heldigvis er det en del som har det bra. Men det er mange som sliter kraftig med lave pensjoner og høye kostnader.

Får forskerstøtte Aarebrot får delvis støtte for sine konklusjoner av Svein Olav Daatland ved forskningsinstituttet Nova, som har forsket på lojalitetsbånd mellom gamle og unge. Hans forskning viser at yngre er noe mer opptatt av eldres kår enn omvendt.

- De yngre fremstår som litt mer idealistiske, sier Daatland til Dagbladet.

Aarebrot mener at dagens 60- og 70-åringer klager for mye, og at dette er en generasjon som har hatt medgang hele livet.

- Ressurssterke pensjonister skyver en liten gruppe minstepensjonister foran seg. Men de fleste lever i sus og dus mens de klager over eiendomsskatt og krever rabatt på bussen, sier han til Dagbladet.  

Store forskjeller Valgforskerens bredside møter større forståelse blant yngre politikere enn hos Carl I. Hagen.

- Gruppen eldre, da snakker vi ikke om de pleietrengende, er jo en ressurssterk gruppe som kan sette agendaen i lokalpolitikken. Men også småbarnsforeldre er en sterk pressgruppe. Det er sjelden de som trenger det mest, for eksempel barnevernsbarn, som roper høyest, sier Unge Høyre-leder Henrik Asheim (28).

SVs Inga Marte Thorkildsen (35) understreker at det er store forskjeller mellom pensjonistene.

- Det er folk som har grunn til å klage, som for eksempel ikke får sykehjemsplass, og det er dem som med rette kan kalles dessertgenerasjon og som ikke har øye for at det fortsatt er mye å gjøre i samfunnet på tvers av generasjonene, sier stortingsrepresentanten.

- Men mitt inntrykk er at besteforeldre og oldeforeldre er opptatt av hvordan barnebarna og oldebarna har det i barnehage, barnevern og skole.