Naturlig forlik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forliket mellom regjeringspartiene og Ap om revidert nasjonalbudsjett er naturlig. Det ville vært mer overraskende om regjeringen skulle endt opp med Fremskrittspartiet som støtteparti. Til det var avstanden mellom regjeringens og Ap's forslag i utgangspunktet for liten. Selv om to milliarder kroner i økte utgifter i utgangspunktet er mye penger, vet alle at seriøse forhandlinger som regel fører til at partene møtes på halvveien. Og da er vi ikke langt unna det det hadde kostet regjeringen å søke vekslende støtte til de ulike postene under den avsluttende behandlingen i Stortinget.

Forliket er naturlig også fordi budsjettet som nå revideres bygger på et forlik mellom de samme parter. I høst markerte samarbeidet mellom en Høyre-dominert regjering og Ap noe historisk nytt. Aldri tidligere har Høyre og Ap vært med i samme flertall om et statsbudsjett. Mange ville forsverget at det var mulig, siden det ville innebære at forskjellene i innenrikspolitikken nærmest var radert bort. Men budsjettforliket førte i stedet til et nasjonalt sukk av lettelse. Partiene fikk honnør for å ha valgt konstruktivt samarbeid framfor dramatikk og nervekrig. Det ga seg også utslag på gallupen.

Forliket innebærer at regjeringen gir mer til sysselsettingsskapende tiltak enn det som lå i det opprinnelige forslag til revidering. Man fjerner de foreslåtte kutt i bevilgningene til forskning og utvikling. Partene er også enige om flere tiltaksplasser for arbeidsledige. Helsevesenet blir tilført i overkant av en halv milliard kroner mer. Det blir mer til veibygging. I sum vil dette øke mulighetene for å skape sysselsetting og dermed redusere arbeidsledigheten som har bitt seg fast på et altfor høyt nivå.

En politisk bivirkning av forliket er at Frp nok en gang spiller seg ut over sidelinja. Det kan være bevisst, ut fra en tanke om å stå friere i den vedvarende politiske konkurransen om velgere. Men partiet som mer enn noe har behov for å vise at det er innstilt på samarbeid, gikk nok en gang glipp av en god mulighet til å bevise det.