Råtten idyll:

Naturperla forvandles til en illestinkende algepøl

I dette vannet i Fredrikstad blomstrer algene voldsomt når det er varmt. Det ødelegger bademulighetene og lukter vondt. I tillegg kan det dannes en farlig gass når algene dør.

ALGEMARERITT: I fjor sommer blomstret algene ekstremt i varmen. Deretter råtnet de og ga forferdelig lukt. Godværet bekymrer beboerne ved Hunnebunnen i Fredrikstad. Folk kunne ikke sove med vinduene oppe, sier Knut André Haugen. Video/reporter: Frank Karlsen / John Terje Pedersen / Line Brustad Vis mer

Hytteeiere og fastboende ved det naturskjønne vannet Hunnebunnen i Fredrikstad gleder seg ikke bare over varmeperioden nå. De husker med gru fjorårets varme sommer - og er redd de neste ukene vil bli like ille.

- Når det er varmt og fint vær, som nå, blir det en ekstrem oppblomstring av alger i vannet her. Vi kan allerede se at det har startet ved strandkanten, og i løpet av de neste dagene vil dette trolig bre seg videre utover i vannet, sier Knut Andre Haugen.

IDYLLISK: Hunnebunnen ligger i Fredrikstad kommune, helt på grensa til Sarpsborg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IDYLLISK: Hunnebunnen ligger i Fredrikstad kommune, helt på grensa til Sarpsborg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Algene blir deretter liggende på overflaten, der de råtner, og stanken som frigjøres da kan nesten ikke beskrives, fortsetter Haugen, som er bosatt rett ved vannet.

Han løfter opp en haug alger, som ligger i strandkanten, og en svak lukt av noe som minner om råttent egg, gjør seg merkbar.

- Dette er ingenting sammenliknet med hvordan det var i fjor, og hvordan vi frykter det blir etter noen dager med varmt vær. I fjor luktet det så ille at folk ikke kunne sove med vinduene oppe. Noen fikk dessuten brekninger og hodepine, fortsetter han.

Stanken han sikter til, kan være den kjemiske gassen hydrogensulfid, som dannes når algene råtner i vannet.

I Nord-Frankrike ble nylig seks strender stengt etter at en algeoppblomstring skapte den illeluktende gassen, fordi den er potensielt livsfarlig.

Også Mjøsa er rammet av en kraftig algeoppblomstring nå.

LUKTER: Algene lukter forferdelig når de råtner, ifølge Knut André Haugen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LUKTER: Algene lukter forferdelig når de råtner, ifølge Knut André Haugen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Bader ikke

Den hvitmalte hytta til John Erik Øvald ligger godt skjermet bak store trær, like ved vannkanten. Der ligger det en privat sandstrand, samt ei brygge.

Da Øvald kjøpte hytta for fem år siden kunne han spasere de få meterne fra hytta og rett ned til stranda om han ville ta seg et bad.

Det kan han ikke i år.

Stranda er ikke synlig. Den er dekket av et tykt algeteppe, som også brer seg utover i vannet. På badetrappa fra brygga er det spindelvev.

GRAVER FRAM STRANDA: Den private badestranda til John Erik Øvald er dekket av alger. Han må skrape seg fram for å finne sand. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GRAVER FRAM STRANDA: Den private badestranda til John Erik Øvald er dekket av alger. Han må skrape seg fram for å finne sand. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det er to år siden sist jeg badet her, sier Øvald.

Han tror ikke det blir noe bad i sommer heller - men derimot at det blir mye arbeid.

ALGESKUFFE: For å fjerne algene benytter Øvald en såkalt algeskuffe. Han har laget den selv, med utgangspunkt i en snøskuffe. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ALGESKUFFE: For å fjerne algene benytter Øvald en såkalt algeskuffe. Han har laget den selv, med utgangspunkt i en snøskuffe. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Denne situasjonen reduserer klart gleden over å være her. Mye av tida på hytta går nå med på å lempe dritten vekk fra stranda, sier han.

- Det er ei uke siden sist jeg raka alger, men det vokser og gror seg raskt tilbake, legger han til.

- Er du bekymret for at dette også kan være helseskadelig?

- Jeg har ikke tenkt på at den kan være helseskadelig, og det er heller ikke noe som tyder på det. Men den er helt klart ubehagelig.

BADER IKKE: Det er to år siden Øvald sist badet fra brygga på hytta. På badetrappa er det spindelvev. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BADER IKKE: Det er to år siden Øvald sist badet fra brygga på hytta. På badetrappa er det spindelvev. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Har blitt verre

Pål Espen Haugen har også hytte ved Hunnebunnen. Han kjøpte den for tre år siden, og gledet seg til å tilbringe sommeren der med kona og ungene.

Men så blomstret algene.

- Skuffelsen har vært enorm. Jeg verken vil eller tør la barna mine bade i den gørra. I fjor var det helt ekstremt, og vi hadde ikke en eneste gjest på besøk. Vi kan ikke invitere noen hit når det lukter så ille. Jeg er også bekymret for om gassen kan være farlig for oss.

HYTTEOMRÅDE: Ved Hunnebunnen ligger det anslagsvis 100 hytter. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HYTTEOMRÅDE: Ved Hunnebunnen ligger det anslagsvis 100 hytter. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Ved Hunnebunnen ligger det anslagsvis 100 hytter. Knut Myra, som har overtatt familiehytta på stedet, har tilbrakt somrene sine der siden 1960-tallet.

- Som barn badet vi masse, men med åra har algeoppblomstringen bare blitt verre og verre, og spør du fastboende om de bader i Hunnebunnen i dag, vil de svare: «Er du gæren?», sier han.

Ved Hunnebunnen er det et offentlig badested, som har fått navnet Vispen. Her kan man leie kano og kajakk. Det er satt opp benker og bord på stedet. Barn klatrer i lekestativer og noen ungdommer spiller på sandvolleyballbanen. Det er gratis å parkere på parkeringsplassen, der det også er satt opp toalettfasiliteter.

BADER IKKE: Til tross for 25 grader og skyfri himmel, var det nesten ingen som tok seg en dukkert da Dagbladet besøkte Hunnebunnen denne uka. Noen få vasset litt rundt i vannkanten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BADER IKKE: Til tross for 25 grader og skyfri himmel, var det nesten ingen som tok seg en dukkert da Dagbladet besøkte Hunnebunnen denne uka. Noen få vasset litt rundt i vannkanten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Når Dagbladet besøker stedet er det 25 grader og steikende sol. Menneskene som har tatt turen til stedet, sitter på gresset. Noen soler seg. Noen griller. Men det er knapt noen som bader.

Slik dannes gassen

Bakgrunnen for at algene har blomstret opp er sammensatt, og ekspertene er uenige om hvordan man kan forbedre forholdene. NIVA jobber med saken, og Fredrikstad kommune har utarbeidet en egen handlingsplan.

TETT: Vispen er tilrettelagt for rullestolbrukere. Fra brygga der kan man i teorien kjøre stolen rett ut i vannet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TETT: Vispen er tilrettelagt for rullestolbrukere. Fra brygga der kan man i teorien kjøre stolen rett ut i vannet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Hunnebunnen er en brakkvannspoll, som er knyttet til ytre Oslofjord via en liten kanal.

Vannet er cirka en kvadratkilometer stort og bare 11 meter på det dypeste, forteller NIVA-forsker og oseanograf André Staalstrøm. Han har forsket på det som skjer i Hunnebunnen, og bekrefter at det er gassen hydrogensulfid som dannes der.

Staalstrøm forteller at problemet oppstår på grunn av at det er liten vannutskiftning og lang oppholdstid på bunnvannet.

KAN GI FARLIG GASS: Hunnebunnen har liten vannutskiftning og lang oppholdstid på bunnvannet. - Oppholdstiden er så lang at all ogsygenet brukes opp og det dannes hydrogensulfid. Denne gassen dannes både i selve vannet, men også på stranda når algene råtner der, sier NINA-forsker André Staalstrøm. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KAN GI FARLIG GASS: Hunnebunnen har liten vannutskiftning og lang oppholdstid på bunnvannet. - Oppholdstiden er så lang at all ogsygenet brukes opp og det dannes hydrogensulfid. Denne gassen dannes både i selve vannet, men også på stranda når algene råtner der, sier NINA-forsker André Staalstrøm. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Oppholdstida er så lang at all oksygenet brukes opp og det dannes hydrogensulfid. Denne gassen dannes både i selve vannet, men også på stranda, når algene råtner der.

Og den gassen er veldig giftig, forteller han videre.

- I store mengder er den livsfarlig, sier han.

- Kan det værer farlig for mennesker som bor eller oppholder seg nær Hunnebunnen?

- Jeg vil ikke si at konsentrasjonene der er store nok til at de er farlige, men det vil helt klart være plagsomt. Det stinker, sier han.

UNDER VANN: Algene er både under vann og på overflaten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UNDER VANN: Algene er både under vann og på overflaten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Er det sannsynlig at dette kan skje andre steder i Norge?

- Man vet om noen andre steder der de har det samme problemet. I en liten poll som heter Kyllaren i Sogn og Fjordane har man for eksempel nesten de samme forholdene. Men gassen dannes vanligvis på langt dypere vann enn i Hunnebunnen, så folk trenger ikke være spesielt bekymret for badeplassen sin.

Forskeren forteller at problemet er menneskeskapt, som følge av tilførsel av næringsstoffer over lang tid.

- Dette fører til algevekst, som råtner, forklarer han.

RAKER ALGER: «Å rake alger» er et begrep flere bruker i Hunnebunnen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
RAKER ALGER: «Å rake alger» er et begrep flere bruker i Hunnebunnen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

God badevannskvalitet

Fredrikstad kommune jobber i et langsiktig perspektiv for å bedre vannkvaliteten i Hunnebunnen, forteller miljø- og landbrukssjef, Hanna Tangvald.

- Algevekst i Hunnebunnen er imidlertid ikke et nytt fenomen, men har vært en utfordring i mange år. Vi har forståelse for at innbyggerne er fortvilte. Her er det dessverre ingen quick fix, selv om vi også hadde ønsket at det, sier Tangvald.

Kommunen tar badevannsprøver på kommunens badeplasser, og prøvene analyseres for bakterier.

- Det som er hyggelig å se er at badeplassen på Vispen har god badevannskvalitet i år, faktisk blant de beste i kommunen, sier miljøsjefen og fortsetter:

GODT BADEVANN: Fredrikstad kommunen tar badevannsprøver på kommunens badeplasser, og prøvene analyseres for bakterier. Badevannskvaliteten er god, ifølge miljø- og landbrukssjef, Hanna Tangvald. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GODT BADEVANN: Fredrikstad kommunen tar badevannsprøver på kommunens badeplasser, og prøvene analyseres for bakterier. Badevannskvaliteten er god, ifølge miljø- og landbrukssjef, Hanna Tangvald. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Vi har også analysert alger fra vannmassene, og det er ikke påvist giftige alger i Vispen. Det er altså helt trygt å bade, selv om det kan oppleves uappetittlig i perioder med mye alger.

- Frykter dere at en godværsperiode nå i sommer kan føre til at det igjen dannes hydrogensulfid ved Hunnebunnen?

- Vi vet at det dannes gass ved nedbrytning og antar at dette skjer hver sesong. Vi har planer for prøvetaking i sommer for å sjekke status, sier Tangvald og fortsetter:

- Gassen kan frigis i relativt store mengder når vannmassene sirkulerer, og oktober/november er neste gang vi anser det er fare for ny omrøring. Hvorvidt det faktisk vil bli en sirkulasjon, avhenger i tillegg av saltinnhold i vannsøylen og vind. Vi er altså ikke bekymret for frislipp av store mengder H2S-gass i badesesongen.

VIL MÅLE GASS: Fredrikstad kommunen har skaffet seg hydrogensulfid-målere.

- Vi vil måle gassmengdene ved neste tilfelle slik at det kan sendes ut varsel dersom behov, sier miljøsjef - og legger til at kommunen er kjent med at det siste tilfellet av at det ble frigitt hydrogensulfid ved Hunnebunnen, var i 2017. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VIL MÅLE GASS: Fredrikstad kommunen har skaffet seg hydrogensulfid-målere. - Vi vil måle gassmengdene ved neste tilfelle slik at det kan sendes ut varsel dersom behov, sier miljøsjef - og legger til at kommunen er kjent med at det siste tilfellet av at det ble frigitt hydrogensulfid ved Hunnebunnen, var i 2017. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vil måle hydrogensulfid

Hun forteller videre at kommunen har skaffet seg hydrogensulfid-målere.

- Vi vil måle gassmengdene ved neste tilfelle slik at det kan sendes ut varsel dersom behov, sier hun. - og legger til at kommunen er kjent med at det siste tilfellet av at det ble frigitt hydrogensulfid ved Hunnebunnen, var i 2017.

Undersøkelser viser at avløpsvann har vært den største synderen for at forholdene har blitt så ille i Hunnebunnen, ifølge Tangvald.

HANDLINGSPLAN: Kommunen har laget en handlingsplan med en rekke tiltak for Hunnebunnen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HANDLINGSPLAN: Kommunen har laget en handlingsplan med en rekke tiltak for Hunnebunnen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste grepet er å stoppe næringstilførselen. Flere tiltak er allerede gjennomført, og det vil bli foretatt utbedringer etter hvert som videre undersøkelser viser hvor skoen trykker ytterligere, sier hun.

- Vi jobber godt sammen med Sarpsborg kommune, Vannområde Glomma sør og Fylkesmannen i Oslo og Viken om videre oppfølging av Hunnebunnen. Innbyggerne og politikerne er engasjerte, og det setter vi stor pris på, det gjør at det er lettere å skaffe midler til å gjennomføre kostbare utredninger og tiltak, sier Tangvald.