BEKYMRET: Nina Jensen i WWF liker ikke det hun ser i Arbeiderpartiets krisepakke til skogindustrien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
BEKYMRET: Nina Jensen i WWF liker ikke det hun ser i Arbeiderpartiets krisepakke til skogindustrien. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

- Naturskadelig

Nina Jensen i WWF er bekymret over Trond Giskes redningspakke til skogindustrien og mener den setter truede dyrearter i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOLKETS HUS (Dagbladet): Næringspolitiker Terje Aasland og næringsminister Trond Giske la i ettermiddag fram en redningspakke for skog- og treforedlingsindustrien. Skog- og treforedlingsindustrien sliter i hele Europa, og Ap vil bruke «alle tilgjengelige virkemidler» for å bidra til en sterk og konkurransedyktig industri.

De ti punktene inkluderer å gjøre næringa til nasjonalt strategisk satsingsområde, mer penger til statlig investering, styrking av landets største skogeier, Statsskog, fjerning av hindre for utbygging av skogsbilveier, heving av grensene for tillat totaltvekt og -lengde for transport på veiene, aktiv bruk av skogene og økt avvirkning (hogst, journ.anm).

- Dramatisk mangel på vern I partiprogrammets kapittel om miljø, friluftsliv og naturvern, skriver Aps programkomité at Arbeiderpartiet vil stanse tapet av artsmangfold. Nina jensen i WWF mener at skogstrategien bryter med dette målet, og setter truede dyrearter i fare.

- Dette er naturskadelig. Et skuffende program med fokus på økt avvirkning og miljøfiendtlige skogsbilveier, totalt unødvendig for skogbruket. Forslaget er elendig på naturvern og særlig er manglende punkt om skogvern dramatisk. Det er i skogen de fleste trua arter og naturtyper finnes. Og derfor er skogvern jobb nummer en for å ta vare på biologisk mangfold og natur. Norge har kun vernet 2,7 prosent av skogen, mens 10 prosent er minimum for å redde biomangfoldet og oppfylle internasjonale forpliktelser i FNs biokonvensjon, sier Jensen.

WWF og seks andre organisasjoner spilte i går inn sin alternative krisepakke til Arbeiderpartiet.

- Vi truer ikke dyreliv Trond Giske avviser at Ap setter truede dyrearter i fare.

- Nei. Det er masse skog vi kan ta ut uten at vi går løs på urskog. Norge er forholdsvis godt dekket med skog, vi har en veldig tilvekst. Vi legger heller ikke opp til en veldig økning i hogst, snarere at den ikke skal bli mindre.

- Vil dere samtidig verne noen typer skog, for å sikre arter?

- Nei, vi sier ikke noe om vern her, sier Trond Giske.

- NEI: Svarer næringsminister Trond Giske kontant på spørsmålet om Aps nye skogstrategi, med mer hogst og flere skogsbilveier, vil true skogens dyrearter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
- NEI: Svarer næringsminister Trond Giske kontant på spørsmålet om Aps nye skogstrategi, med mer hogst og flere skogsbilveier, vil true skogens dyrearter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET. Vis mer