Gjerdrum-raset

Naturvernforbundet krever uavhengig skred-gransking

Naturvernforbundets generalsekretær Maren Esmark mener at NVE ikke kan stå for granskingen.

SLO ALARM: Hydrolog Steinar Myrabø slo alarm og mente utbyggingen i Gjerdrum burde stanses, bildene hans viser hvorfor. Bilder: Steinar Myrabø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter kvikkleireskredet i boligfeltet Nystulia i Gjerdrum kommune natt til 30. desember vil Naturvernforbundet nå ha en uavhengig gransking av ulykken, hvor 10 mennesker antas å ha mistet livet.

- Det viktigste for oss er at det blir satt ned en granskingskommisjon, at noen uavhengige gransker hva som har skjedd, sier generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet til Dagbladet.

Naturvernforbundet er sterkt engasjert i saken, og sendte slik Dagbladet har omtalt blant annet i 2008 et varsel om overvann og erosjonsskader nedenfor utbyggingsfeltet.

INNMARI VIKTIG: - Det er innmari viktig at det nå blir satt ned i kommisjon som gransker dette og ser om det er gjort feil og mangler i plan- og utbyggingsprosessen, sier Marens Esmark i Naturvernforbundet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
INNMARI VIKTIG: - Det er innmari viktig at det nå blir satt ned i kommisjon som gransker dette og ser om det er gjort feil og mangler i plan- og utbyggingsprosessen, sier Marens Esmark i Naturvernforbundet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

- Må være uavhengig

Nå vil Esmark komme til bunns i hva som har skjedd med dette og andre varsler og innsigelser, og hva som har gått galt.

- Det er innmari viktig at det nå blir satt ned en kommisjon som gransker dette og ser om det er gjort feil og mangler i plan- og utbyggingsprosessen. Det er kjempeviktig for oss, og så skal vi sende over det vi har av materiale, sier Esmark til Dagbladet.

Hun er opptatt av at granskingen må utføres av uavhengige parter.

- Det må være en avstand til dem som har gitt rådene og behandlet sakene underveis, sier hun.

- Ikke NVE

Hun anbefaler at det tas utgangspunkt i andre katastrofer for å avgjøre sammensetningen av en slik kommisjon, men er avvisende til at faginstansen NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) kan stå for en slik gransking.

- Det er et direktorat vi kjenner svært godt. Jeg tror det er lurt, av hensyn til det som har skjedd og de som er rammet at dette gjøres av noen som er mer uavhengig enn NVE, sier Esmark til Dagbladet.

- Å granske seg selv er ikke noen god idé, legger hun til.

NVE har blant annet vært inne i en planlagt kartlegging av kvikkleireforholdene i Gjerdrum og to andre kommuner.

Ordfører Anders Østensen har tidligere sagt at Gjerdrum kommune har lyttet til råd fra NVE og NGI i forbindelse med sikring.

- Det er for tidlig å si noe om hvordan en slik gjennomgang skal gjennomføres. Politiet har også varslet at saken vil bli etterforsket. Vi vil naturligvis bidra med det vi kan framover. NVEs hovedfokus nå er å gjennomføre grundige kartlegginger for å vurdere hvilke områder folk kan flytte tilbake til, kommenterer NVEs kommunikasjonsdirektør Kristian Løksa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer