REVOLUSJON: Egypts revolusjon kom som en overraskelse på de fleste, men hvis man ser på nyhetsartikler skrevet om Egypt i månedene før - og hvor negative de var - kunne man forutse at noe var i ferd med å skje, hevder forskere. Her fra Frihetsplassen i Kairo. Foto: Khaled Elifiqi/EPA/Scanpix
REVOLUSJON: Egypts revolusjon kom som en overraskelse på de fleste, men hvis man ser på nyhetsartikler skrevet om Egypt i månedene før - og hvor negative de var - kunne man forutse at noe var i ferd med å skje, hevder forskere. Her fra Frihetsplassen i Kairo. Foto: Khaled Elifiqi/EPA/ScanpixVis mer

«Nautilus» forutser revolusjoner og finner terrorister

Ved å lese stadig dårligere nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved å fôre supercomputeren «Nautilus» med millioner av avisartikler, kan man forutse revolusjoner og finne ut hvor terrorister oppholder seg.

Dette er konklusjonen til en gruppe forskere fra University of Illinois' Institute for Computing in the Humanities, Arts and Social Science som presenterer funnene sine i First Monday.

Totalt analyserte forskerne over 100 millioner avisartikler. Ved å søke i artiklene etter positivt og negativt ladede ord som «terrible», «horrific» og «nice», ga «Nautilus» samtlige artikler gitt en vurdering av hvor dårlige nyheter de formidlet. Deretter ble artiklene plassert på verdenskartet.

NEDADGÅENDE: Nyhtene om Egypt var svært negative i januar 2011, på det tidspunktet trodde de færreste at presidenten ville bli kastet. I 1991 og 2003 var det også mange negative nyheter om Egypt, men disse var knyttet til USAs Irak-kriger og var derfor ikke knyttet til Mubaraks styre i landet.
NEDADGÅENDE: Nyhtene om Egypt var svært negative i januar 2011, på det tidspunktet trodde de færreste at presidenten ville bli kastet. I 1991 og 2003 var det også mange negative nyheter om Egypt, men disse var knyttet til USAs Irak-kriger og var derfor ikke knyttet til Mubaraks styre i landet. Vis mer

På denne måten fikk forskerne detaljerte grafer over nyhetsdekningen av urolige områder i verden, som for eksempel Egypt og Kairo. Dataene ble så brukt til å se om nyhetstrendene i verden kan forutse revolusjoner og andre omveltninger.

Forutser revolusjoner Ifølge forskerne er aviser og kringkastere bedre til å forutse omveltninger enn eksperter og forskere. Ja, selv amerikansk etteretning trekker det korteste strået i konkurranse med 100 millioner avisartikler og supercomputeren «Nautilus».

Analysen av nyhetsartiklene viser at Egypts tidligere president Hosni Mubarak var utsatt for enorme mengder negativ oppmerksomhet i januar i år, før Egypts revolusjon brøt ut.

- Det faktum at USAs president støttet Mubarak, antyder meget sterkt at analytikere på øverste nivå trodde at Egypts president ville fortsette ved makta. Dette er ikke usannsynlig siden eksperter som har studert og jobbet med Egypt i 30 år aldri har opplevd at noe har skjedd med Mubarak, sier Kalev Leetaru til BBC.

DER! Her er en oversikt over samtlige artikler skrevet om hvor Osama Bin Laden befant seg fra 1979 til han ble tatt. Analyser av artiklene fra de siste årene viste at han sannsynligvis befant seg i et begrenset område i Nord-Pakistan.
DER! Her er en oversikt over samtlige artikler skrevet om hvor Osama Bin Laden befant seg fra 1979 til han ble tatt. Analyser av artiklene fra de siste årene viste at han sannsynligvis befant seg i et begrenset område i Nord-Pakistan. Vis mer

- Ser du på grafen som viser utviklingen av negative nyhetssaker om Egypt, forteller det deg at Mubarak umulig kunne overleve.

«Fant» bin Laden Liknende utvikling ble sett i forkant av opprøret i Libya og borgerkrigen på Balkan på 90-tallet. Grafene over nyhetsartikler fungerer også andre veien, slik at man kan forutse land der det ikke blir store omveltninger.

Saudi-Arabia har så langt unngått de største opprørene, noe som stemmer bra med en relativt stabil stemning i mediedekningen.

Det er ikke bare revolusjoner og kriger «Nautilus» kan forutse, men også hvor terrorister befinner seg. I en analyse gjort etter at Osama bin Laden ble drept i en amerikansk militæroperasjon i mai, gikk supercomputeren gjennom samtlige artikler om bin Laden.

DÅRLIGE NYHETER: Verden blir stadig mer preget av negative og dårlige nyheter. Her er en oversikt fra en amerikansk database over nyhetssaker og hvor positive eller negative de er.
DÅRLIGE NYHETER: Verden blir stadig mer preget av negative og dårlige nyheter. Her er en oversikt fra en amerikansk database over nyhetssaker og hvor positive eller negative de er. Vis mer

Selv om mange eksperter mente at al-Qaida-lederen holdt seg i skjul i Afghanistan, viser informasjon fra nyhetsartiklene at han befant seg nord i Pakistan, i et område med en diameter på 200 km. Abbottabad, byen der Bin Laden til slutt ble funnet, befinner seg midt i dette området.

Analysert i ettertid Nå skal det sies at alle disse analysene er gjort etter at begivenhetene er funnet sted, men Leetaru mener at analysene kan gi verdifull informasjon om framtidige hendelser og bidra til bedre etteretning.

- Det likner veldig på hvordan man analyserer og forutser utviklinge i økonomien. Det neste skrittet for oss blir å analysere dette i nåtid.

Forskerne fant ikke bare ut at nyheter kan forutse hendelser, men også at nyhetene blir stadig mer negative. Nyheter fra Summary of World Broadcasts, som samler nyheter fra hele verden, viser at trenden har pågått konstant siden 1979, faktisk har verden aldri tidligere vært så preget av dårlig nytt som akkurat nå.

SUPERCOMPUTER: «Nautilus» benyttes av forskere til å analysere store datamengder. 100 millioner nyhetsartikler med over 100 trillioner (en million billioner) referanser ble analysert.
SUPERCOMPUTER: «Nautilus» benyttes av forskere til å analysere store datamengder. 100 millioner nyhetsartikler med over 100 trillioner (en million billioner) referanser ble analysert. Vis mer
SERBIA: Artikler som omhandler Serbia og samtidig nevner en etnisk gruppe på Balkan. Eksplosjonen i antall artikler kom rett før borgerkrigen.
SERBIA: Artikler som omhandler Serbia og samtidig nevner en etnisk gruppe på Balkan. Eksplosjonen i antall artikler kom rett før borgerkrigen. Vis mer