Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav: - Trygdekostnader kommer til å skyte til værs

En undersøkelse Nav har foretatt anslår at Nav-utbetalingene i 2060 vil ha økt til mellom 20 og 90 milliarder kroner fra dagens nivå.

ØKTE UTBETALINGER: En undersøkelse Nav har foretatt anslår at Nav-utbetalingene i 2060 vil ha økt til mellom 20 og 90 milliarder kroner fra dagens nivå. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
ØKTE UTBETALINGER: En undersøkelse Nav har foretatt anslår at Nav-utbetalingene i 2060 vil ha økt til mellom 20 og 90 milliarder kroner fra dagens nivå. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spriket på 70 milliarder er forskjellen mellom en stor økning i befolkningen og en lav vekst i antall innbyggere, melder NRK.

Konklusjonen i de nye prognosene fra Nav er at Norge trenger mange flere innbyggere som jobber.

- Tyngden av trygdene blir størst hvis veksten i befolkningen blir liten. Da blir det færre som mottar ytelser, men også færre som jobber. Vi kommer relativt dårligst ut med lav vekst i befolkningen, sier seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav.

Alderspensjon

Det er alderspensjonene som blir den største utgiftsposten til Nav framover, mens sykepenger, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger ifølge utregningene til Nav vil ligge på et ganske stabilt nivå.

Arbeidsgiverforeningen Spekter – som organiserer statlige virksomheter som Posten, sykehusene og NRK – håper at rapporten gir politikerne «et spark bak» og at de sørger for at de som faktisk kan jobbe mer, gjør det.

Sykefravær må ned

Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, mener at både sykefraværet og uføregraden må ned. Ungdom må begynne å jobbe tidligere og seniorene må jobbe lenger før de går av med pensjon, sier hun til NRK.

SVs Karin Andersen mener at det ikke er så enkelt.

- Det hjelper ikke å kutte trygden for å få flere i jobb. Arbeidslivet må også gi plass til folk som vil og kan jobbe. Da må fordommer mot folk som sliter bort, sier hun.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!