Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM
Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEMVis mer

NAV-ansatt korrupsjonsdømt

Dømt til fengsel i ett år og åtte måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En Aetat-konsulent (48) er i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for korrupsjon. I 1999 etablerte konsulenten fra Aetat (nå NAV) en ordning som skulle rekruttere finske sykepleiere til arbeid i Norge.

Men i tillegg til at ordningen kom norske pasienter til gode, havnet også 600 000 kroner i lommene til mannen.

Ifølge Økokrim samarbeidet mannen med en annen Aetat-ansatt. Denne mannen var også tiltalt, men ble frikjent.

Opplæring av sykepleiere
48-åringen og kompanjongen inngikk avtale med et finsk selskap om opplæring av finske sykepleiere. Disse skulle blant annet få språkopplæring, slik at de kunne jobbe i Norge.

Kursene ble betalt av Aetat, og ifølge finnen som drev kursene skulle halvparten av overskuddet gis til nordmennene.

Økokrim mente at mannen har mottatt hele 1,3 millioner kroner i returprovisjon, men retten mente at bare snaue halvparten av dette beløpet kan knyttes direkte til instituttet som returprovisjon.

- Kommer til å anke
Førstestatsadvokat Arnt Angell er ikke tilfreds med rettens vurderinger av bevisene.

—Vi kommer til å anke i forhold til at han ikke ble dømt for hele beløpet. Vi kommer også til å anke frifinnelsen, sier han. 

Retten legger til grunn "at mottak av returprovisjon har pågått jevnlig fra høsten 1999 til april 2001, og at det er naturlig å betrakte dette som en sammenhengende forbrytelse".

Det understrekes også i dommen at "De samfunnsmessige skadevirkningene av offentlig korrupsjon er store, og tilliten til den norske forvaltningen krever etter rettens mening at man slår hardt ned på dette".