NAV betalte sexforbryterens nye legejobb

Staten stilte opp med lønn og hjelpetiltak da en lege dømt for seksuelle overgrep mot en pasient skulle få ny legejobb i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nav betalte lønnen til den overgrepsdømte legen i 60-åra som det siste året har jobbet som lege ved MS-senteret i Hakadal.

- Jobben han fikk hos oss i februar 2013 var en praksisplass via NAV. Han var også lønnet av NAV, sier daglig leder ved senteret, Antonie G. Beiske til Dagbladet.

Stillingen var fulltid med 100 prosent lønn. Nav bidro med hjelpetiltaket fram til 26. februar i år. Etterpå gikk legen over i en nyopprettet stilling ved MS-senteret, der han fremdeles er ansatt som rådgiver i et søvnprosjekt for pasientene. Han jobber i stillingen til juli i år.

I de to stillingene har legen hatt innsyn i pasientjournaler med personsensitive opplysninger. Han har også representert MS-senteret på flere seminarer rettet mot offentlige ansatte og pårørende av MS-pasienter.

Han har hatt titlene «lege i administrativ stilling», «nevrolog» og «rådgiver» det siste året.

<strong>GA NYE LEGEAUTORISASJONER:</strong> Helsetilsynet, her ved direktør Jan-Fredrik Andresen, har gitt flere leger tilbake autorisasjonene sine, etter at de først mistet dem for seksuelle overgrep. Helspersonelloven vedtatt av Stortinget gir denne muligheten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
GA NYE LEGEAUTORISASJONER: Helsetilsynet, her ved direktør Jan-Fredrik Andresen, har gitt flere leger tilbake autorisasjonene sine, etter at de først mistet dem for seksuelle overgrep. Helspersonelloven vedtatt av Stortinget gir denne muligheten. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Dagbladet har flere ganger bedt legen om et intervju. Han har avslått og henvist til daglig leder ved MS-senteret.

Etter at han mistet autorisasjonen i 2008 søkte den tildligere overlegen ved Ahus tilsynet flere ganger om en ny autorisasjon, men fikk avslag. I februar 2013 snudde myndighetene. Mannen fikk en ny begrenset autorisasjon av Helsetilsynet og tillatelse til å arbeide som lege igjen. Vilkåret var at han arbeidet uten pasientkontakt.

Med ny autorisasjon i hånden kunne han returnere til legeyrket. Og med Nav i ryggen var MS-senteret uten lønnsutgifter det første året.

Nav: - God innsikt Seksjonssjef Jan Erik Grundtjernlien i Nav sier til Dagbladet at det er begrenset hvilke opplysninger Nav kan skaffe om bakgrunnen til de som søker praksisplass.

- Vi har god innsikt i hva slags arbeidsoppgaver de har kunnskap for å utøve, men Nav har for eksempel ikke lov til å innhente politiattest for en bruker. Noen jobber krever det, og da må brukeren selv skaffe det, sier Grundtjernlien.

Dagbladet har presentert Nav for detaljene i legens praksisplass, slik det omtales i dag. Nav har ikke kommet med korrigeringer.

- Arbeidsgiver ansvarlig Navs ordning med praksisplass brukes normalt for å hjelpe vanskeligstilte arbeidssøkere inn i arbeidsmarkedet.

<strong>GA LEGEN NY JOBB:</strong>NAV, Arbeids- og velferdsforvaltningen, ordnet og betalte for en praksisplass ved MS-senteret i samarbeid med legen. Sammen med praksisplassen fulgte en årslønn til jobben. Foto: Morten Holm / Scanpix
GA LEGEN NY JOBB:NAV, Arbeids- og velferdsforvaltningen, ordnet og betalte for en praksisplass ved MS-senteret i samarbeid med legen. Sammen med praksisplassen fulgte en årslønn til jobben. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Generelt er det er alltid arbeidsgiveren som er ansvarlig for å sjekke bakgrunnen til dem de ansetter. Vi har mange eksempler på straffedømte som er i praksisplass, og det er også et mål at folk skal kunne komme i arbeid etter soning.

I et brev til Helsetilsynet 06. februar 2013 skriver daglig leder ved MS-senteret at: «Ovenfornevnte (legen, red anm) har vært i kontakt med MS-Senteret Hakadal med ønske om praksisplass som nå er godkjent av NAV. Undertegnede er kjent med hans autorisasjonsinndragelse og begrunnelsen for denne.»

Legen fikk ikke tillatelse av Helsetilsynet til å ha pasientkontakt ved MS-senteret. Beiske, som kjente til overgrepsdommen, kontaktet tilsynet flere ganger for å støtte legens søknader om å få behandle pasienter, men tilsynet avviste søknadene.

Flere leger tilbake De siste fem årene har flere enn 15 leger mistet autorisasjonen for seksuelle overgrep mot pasienter, viser dokumenter fra Helsetilsynet som Dagbladet har gjennomgått. Legen omtalt i denne saken er en av tre leger som de siste årene har fått legeautorisasjonen tilbake.

De to andre har tillatelse til å jobbe med pasienter og har de siste årene jobbet ved flere store helseinstitusjoner på Østlandet.

En fjerde lege jobber ved et sykehus i utlandet.

De nye pasientene informeres ikke av helseinstitusjonene om at legene allerede er avslørt som overgripere. Legenes ofre har reagert med forferdelse når Dagbladet har fortalt dem om situasjonen.

Fjernet fra senteret MS-forbundet eier og driver MS-senteret i Hakadal. Senteret ble åpnet i 1976 og er i dag en del av spesialisthelsetjenesten i Norge. Det er det eneste landsdekkende rehabiliteringssenteret kun for MS-pasienter og flere hundre personer behandles der årlig.

Offeret: - Ingen respekt

Dagbladet har møtt legens offer, som vi har valgt å kalle «Heidi». I dag er hun 28 år gammel. Kvinnen reagerte med vantro på at mannen er tilbake i arbeid som lege.

- Hva tenker du om dem som, vel vitende om hans bakgrunn, ønsker å ansette ham som lege nå?

- Dem har jeg ingen respekt for, de vet at han har gjort et annet menneske noe forferdelig. Jeg lurer på om dette er mennesker som har barn selv, og om de tenker over hvor vondt det ville vært om deres barn ble utsatt for noe sånt. Det er også veldig vondt at Helsetilsynet tillater dette.

• Les hele hennes historie her

På grunn av Dagbladets avsløring av arbeidsforholdet på lørdag, besluttet forbundet at legen må jobbe hjemmefra fram til arbeidsforholdet avsluttes i juli.

- Dette er en vanskelig sak for oss. Vi legger oss helt flate. MS-forbundet kommer aldri igjen til å ansette noe helsepersonell som tidligere har mistet autorisasjonen sin, uttalte leder i MS-forbundet, Lars Ole Hammersland til Dagbladet.

Fikk ny autorisasjon Mannen ble i 2009 dømt til 120 dagers betinget fengsel for to seksuelle overgrep mot en kvinnelige 18 år gammel pasient. Kvinnen forklarte i retten at hun under det første overgrepet var omtåket og ute av stand til å forsvare seg eller ta til motmæle.

Helsetilsynet besluttet å frata ham retten til å jobbe som lege, fordi han var en fare for pasientsikkerheten i framtida.

TIPS OSS

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer