Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-boliger er blitt brukt som bordeller

Ordningen skal egentlig hjelpe ofre for menneskehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bakmenn i prostitusjonsmiljøet misbruker ordningen som skal hjelpe ofre for menneskehandel, og benytter Nav-finansierte leiligheter i Oslo som bordeller, opplyser politiet til NRK.

- Vi har fått opplyst fra myndighetene i Sør-Europa at det er klare indikasjoner på at bakmenn instruerer ofrene for menneskehandel om å søke asyl eller på refleksjon — for å få lovlig opphold i landet, fortsette virksomheten og sende penger til bakmannsapparatet, sier Thor Martin Elton, leder for menneskehandelgruppa i Oslo-politiet, til NRK.

Den såkalte refleksjonsordningen gir antatte ofre for menneskehandel midlertidig oppholdstillatelse for seks måneder, gratis leilighet og over 6.000 kroner i måneden i Oslo. Men i mange tilfeller fortsetter isteden prostitusjonen i de Nav-finansierte leilighetene.

- Vi kan ikke ha en ordning der offentlige myndigheter i realiteten driver med bordellvirksomhet, sier Mildrid Mikkelsen, leder for det såkalte Rosa-prosjektet, til kanalen.

Mikkelsen sier menneskehandlerne sender unge nigerianske kvinner til Norge og instruerer dem til å søke om «refleksjon» via angitte advokater og bolig gjennom Nav Grünerløkka.

Hun mener refleksjonsordningen gjør det enkelt å drive prostitusjon fra leilighetene, og synes ordningen i praksis er mer tilrettelagt for bakmenn enn et tiltak som hjelper kvinner ut av prostitusjon og menneskehandel. Justisdepartementet skal nå gjennomgå hele ordningen.

(NTB)