BØTELEGGER: Nav har allerede bøtelagt 100 bedrifter. Foto: Morten Holm / Scanpix
BØTELEGGER: Nav har allerede bøtelagt 100 bedrifter. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Nav bøtelegger 100 bedrifter

Og 3000 norske arbeidsgivere har fått forhåndsvarsel om bøtelegging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav har for første gang tatt i bruk bøter for å tvinge norske bedrifter til å følge opp sykmeldte. Standardboten for hver bedrift er et beløp på seks ganger ett rettsgebyr, drøyt 5000 kroner.

I tillegg har 3000 norske arbeidsgivere fått forhåndsvarsel om bøtelegging bare i løpet av september. Det betyr at de har tre uker på seg for å sende inn rapport etter de nye og skjerpede retningslinjer som ble satt i verk fra 1. juli i år.

Et rettsgebyr starter på 860 kroner og vokser daglig inntil mottakeren har gjort sin plikt.

- Mange bedrifter har avventet Navs reaksjoner etter innføringen av det nye regelverket for å se om Nav mente alvor med å vedta sanksjoner, sier rådgiver Anne Cathrine Strekerud-Gjøs i Infotjenester.

Hun sier til NTB at det nok kom som en overraskelse for mange at Nav så raskt aksjonerte for å få bedriftene til å følge det nye regelverket. Tidligere har etaten også hatt mulighet for å treffe sanksjoner, men har ikke gjort det.

Selskapet Infotjenester med over 100 ansatte driver rådgivning for næringslivet på flere områder, og er spesielt innrettet mot å kurse næringslivets ledere i hvilke forpliktelser de har overfor Nav og andre offentlige etater.

(NTB)