NAV-datasvikt truet julefreden for titusener

NAV ville gi datasystemet en oppgradering før jul. Da krasjet alt.

HADDE PROBLEMER: NAV-ledelsen bekrefter store problemer med ett av sine dataprogrammer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HADDE PROBLEMER: NAV-ledelsen bekrefter store problemer med ett av sine dataprogrammer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NAV-sjefene mener dataproblemet er løst, men fagforeningen slår alarm og sier 65 000 mottakere av dagpenger bør være på vakt i dagene som kommer.

NAV ga i forrige uke en oppgradering i julegave til sitt eget datasystem «Arena». Det har holdt på å koste tusenvis av NAV-brukere juleutbetalingen som skal komme på konto 19. desember.

På spreng De siste dagene har flere firmaer og NAVs IKT-avdeling jobbet døgnet rundt for å holde systemet, som 65 000 mottakere av dagpenger og 140 000 personer med rett til sykepenger er avhengige av, i drift.

Assisterende Arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt legger ikke skjul på at NAV i det siste har hatt store utfordringer.

- Det har vært mye hardt arbeid en hel uke og helg, sier Åsholt til Dagbladet, som nå mener problemet er løst.

- Får alle pengene de har krav på om få dager?

- Det gjør de. Dette klarer vi, jeg har ingen bekymring for det, sier Åsholt til Dagbladet.

Uten utbetalingen 19. desember kunne det blitt skralt med penger for mange som har utsatt innkjøp av julegaver eller mat i påvente av å få penger på bok.

Nye søknader Også IKT-direktør Nina Aulie i NAV bekrefter at NAV har hatt problemer med tekniske løsninger.

- Jeg kan med 100 prosent sikkerhet si at alle som har et vedtak, vil få pengene sine inn på konto som avtalt, sier Aulie til Dagbladet.

MENER PROBLEMET ER LØST: Assisterende Arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i NAV. Foto: James Hudson
MENER PROBLEMET ER LØST: Assisterende Arbeids- og velferdsdirektør Yngvar Åsholt i NAV. Foto: James Hudson Vis mer

Ifølge NAV-ledelsen er det ikke lenger NAVs faste utbetalinger som er et dilemma, men registreringen av nye søknader. Også dette problemet skal nå være løst.

- Vi har nå fått bekreftet at også registreringen av nye søknader fungerer, sier Aulie.

Saksbehandlingstiden for nye saker er normalt to til tre uker.

NRK.no skrev i oktober om omfattende problemer med databehandling i NAV. Det ble anslått at dette vil ta flere år å utbedre.

Dataprogrammet Arena brukes til å følge opp NAV-brukere på jevnlig basis, men flere Dagbladet har vært i kontakt med klager over treghet og manglende tilgang på grunn av sprengt kapasitet.

Slår likvel alarm Hovedtillitsvalgt Jarle Berge mener problemet langt fra er løst og at mange tusen NAV-brukere bør følge med i dagene som kommer.

- Det verste som kan skje nå er at vi ikke kan betale penger før jul. Dette rammer de som mottar dagpenger og arbeidsavklaringspenger, sier hovedtillitsvalgt i NTL NAV Jarle Berge til Dagbladet.

Ifølge ham ligger årsaken i et ønske om å utvide antallet personer som fikk adgang til saksbehandlingssystemet Arena.

- Dette skjedde fordi NAV ønsket større kapasitet. Da krasjet det. Nå er leverandøren kalt inn på teppet, deler er hentet fra alle verdensdeler og teknikere jobber døgnet rundt. Det var et veldig dårlig tidspunkt å utføre dette på, det ser vi nå i ettertid. Det ble kjørt tester som slo ut positivt i forkant, sier Berge.

- Det vil bli kaos. Ingen saksbehandlere får gjort jobben sin slik det er nå. Saksbehandlere landet over fortviler, sier han.

Uenig Åsholt understreker likevel ettertrykkelig at NAV-klienter ikke har noen grunn til å bli bekymret over problemene man har hatt.

- De får pengene sine til jul, og behøver ikke å bli engstelige eller ta kontakt med NAV for å få det bekreftet, sier Åsholt.

Systemfeilen i programmet «Arena» er i all hovedsak knyttet til mottakere av dagpenger og sykepenger. Andre trygdeordninger ligger under helt andre datasystemer.

USIKKER: Leder Jarle Berge i Norsk Tjenestemannslag, avdeling NAV, er ikke like trygg.  
FOTO: NTL
USIKKER: Leder Jarle Berge i Norsk Tjenestemannslag, avdeling NAV, er ikke like trygg. FOTO: NTL Vis mer