Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-direktør Sigrun Vågeng:

Nav-direktøren går av

Nav-sjef Sigrun Vågeng (69) slutter som Nav-sjef 1. august. - Naturlig tidspunkt, sier Vågeng.

MÅ RYDDES OPP: Arbeids- og sosialminister Thorbjørn Røe Isaksen (H) mener det fortsatt er mye opprydding som må gjøres etter NAV-skandalen. Reporter og video: Mads Rønning. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Sigrun Vågeng (69) går av som Nav-direktør. Det bekrefter Nav selv i en pressemelding fredag ettermiddag.

- Det er et naturlig tidspunkt for meg å overlate ansvaret til en ny direktør, sier hun i pressemeldinga.

Vågeng slutter som Nav-sjef 1. august, to måneder før hennes åremålskontrakt går ut i oktober, samme måned som hun fyller 70 år og dermed når pensjonsalder.

Ville ikke gå

Da Nav-skandalen sto på som verst i fjor høst, sa Vågeng til VG at hun først ville tre av som direktør etter å ha nådd pensjonsalderen i oktober 2020.

- Ved å si fra i god tid håper jeg å bidra til forutsigbarhet for virksomheten. Arbeidet med å finne min etterfølger er i gang. Til sommeren har jeg gjort det jeg har sagt jeg skal gjøre i EØS-saken, og direktoratet skal samles i nye lokaler i august, sier Vågeng i pressemeldingen.

Hun tiltrådte stillingen som Nav-sjef, som egentlig heter arbeids- og velferdsdirektør, i oktober 2015.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen mener det er bra at Vågeng fortsetter i jobben fram til sommeren.

- Det er fortsatt mye oppdrydding som må gjøres i Nav i kjølvannet av Nav-saken, ikke minst for å sikre at de berørte får erstatning og oppreisning, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Avviser innblanding

Røe Isaksen avviser at Nav-sjefens avgjørelse har noe å gjøre med hans inntog i arbeids- og sosialdepartementet.

- Det er Vågeng selv som har varslet sin avgang, og jeg har ikke vært involvert i det, eller bedt henne om det på noen som helst måte, sier Isaksen.

På spørsmål om Isaksen synes det er en klok avgjørelse av Vågeng å gå, svarer arbeids- og sosialministeren:

- I hvert fall så er det sånn at hun går av 1. august. Da trenger vi en ny sterk Nav-leder, så håper jeg at hun bruker de resterende månedene på å fortsette opprydningen etter Nav-saken.

- Er det uheldig å ha en Nav-sjef som er i en oppsigelse mens saken er pågeående?

- Jeg tror det skal gå helt fint. Dette er en av de mest krevende oppgavene i Norge, og en av de aller viktigste, og jeg tror vi skal klare å finne en god erstatter.

GÅR AV: Nav-direktør Sigrun Vågeng går av 1. august i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GÅR AV: Nav-direktør Sigrun Vågeng går av 1. august i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Nav-skandalen

I høst ble det kjent at en rekke personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel fordi Nav feiltolket EU-reglene som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Minst 75 personer antas å være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse i tidsrommet 2014-2019, ifølge tidligere riksadvokat Tor-Aksel Buschs redegjørelse for Stortingets kontrollkomité 9. januar.

Av disse er 44 personer idømt ubetinget fengsel. De resterende er enten idømt betinget fengsel eller samfunnsstraff.

Minst 2400 trygdemottakere har urettmessig fått krav om tilbakebetaling. Nav har omgjort en rekke feilaktige saker og hadde i midten av desember utbetalt rundt 5 millioner kroner til folk som har fått urettmessige krav.