Nav-direktøren har fått sparken: «Eriksson ønsker ny ledelse»

Kaller inn til pressekonferanse 10.30.

GÅR AV: Nav-direktør Joakim Lystad går av. Ifølge TV 2 har han fått sparken av Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GÅR AV: Nav-direktør Joakim Lystad går av. Ifølge TV 2 har han fått sparken av Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har gitt Nav-direktør Joakim Lystad sparken.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Ønsker ny ledelse Det vil bli holdt pressekonferanse i Arbeids- og sosialdepartementet klokka 10.30.

- Der vil statsråden vil gi sine årsaker til at det er blitt som det er blitt, får Dagbladet opplyst ved Arbeids- og sosialdepartementet.

På regjeringens hjemmesider står nå følgende melding:

«Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson ønsker ny ledelse i NAV, og Joakim Lystad fratrer derfor sin stilling. Statsråden holder pressekonferanse om sin begrunnelse for denne avgjørelsen.»

Ny rapport Nyheten om Lystads avgang kommer dagen etter at Nav-ekspertutvalget la fram sin rapport, etter at regjeringen varslet full gjennomgang av Nav i Sundvolden-erklæringen.

Utvalget konkluderer med at Nav i for stor grad har blitt en byråkratisk organisasjon, som ikke får anledning til å møte brukeren med en helhetlig tilnærming.

Ekspertgruppa mener derfor det er nødvendig at Nav-kontoret får større frihet til å yte flere tjenester selv. Det betyr mindre detaljert styring fra sentrale myndigheter og større handlingsrom på lokalt nivå.

Milliardsmell Både Nav og Lystad selv havnet sist i medienes søkelys da det ble klart at datamoderniseringen ble 1,5 milliarder kroner dyrere enn først antatt.

- Etter prisjusteringen er estimatet for prosjekt 1, 2 og 3 samlet nå om lag 1,5 milliarder kroner høyere enn estimatet fra 2011, sa Lystad selv da. 

Han viste til at dette i hovedsak skyldtes tre forhold, nemlig tap knyttet til prosjekt 1, merarbeid i prosjekt 2 og 3 og at arbeidet var mer komplisert og omfattende enn det som ble lagt til grunn i 2010 og 2011. Dette resulterte følgelig i kritikk fra blant annet Martin Kolberg (Ap) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Vi er ikke fornøyd med at vi ikke får svar på det vi mener er vesentlig, nemlig hva er det som er grunnen til at vi ikke får tingene til? Hvor er det blitt av store beløp, og hvorfor er de tapt, sa han.

Lystad har vært direktør i NAV siden 2010.

Forslag fra ekspertutvalget:


  • • Færre Nav-kontor med større kompetansemiljøer.
  • • Arbeidslivssenteret må overføres til NAV-kontoret for å styrke NAVs samlede markedsarbeid ut mot arbeidsgivere og sikre bedre koordinerte og mer helhetlige tjenester til arbeidsgiver.
  • • Nav bør få i oppdrag å sikre en nasjonal base med tilgjengelige data for stillings­markedet. Grunndataene skal, som andre statlige grunnlagsdata, være tilgjengelig for offentlige og private foretak. NAV skal ikke konkurrere med private tjenestetilbydere i utvikling av arbeidsmarkedstjenester på nett.
  • • Nav må komme i tettere kontakt med arbeidsmarkedet og bør selv gjennomføre en vesentlig del av tiltakene som innebærer oppfølging av brukere/arbeidsgivere i ordinært arbeidsliv. NAV bør fortsatt kjøpe tiltak som krever spesiell fagkompetanse eller tilrettelagte produksjonsmiljøer.
  • Klarere kompetansekrav til NAV-veiledere som skal løse krevende opp­gaver i NAV-kontoret.
  • • Både styring og rapportering må i større grad legge vekt på resultater for brukerne og mindre på telling av gjennomførte aktiviteter.
  • Mindre detaljert styring fra sentralt hold og mer myndighet lokalt må følges opp med et lederprogram for ledere i NAV-kontoret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer