Velferdsstaten

Nav-direktøren med kraftig advarsel

Nav-direktør Sigrun Vågeng tror velferdsutgiftene kan bli for høye i framtiden. - Pengene brukes helt feil, kontrer SV.

VELFERDSSTATEN: Nav-direktør Sigrun Vågeng mener velferdsutgiftene kan bli for høye i framtida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VELFERDSSTATEN: Nav-direktør Sigrun Vågeng mener velferdsutgiftene kan bli for høye i framtida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nav-ytelsene er statsbudsjettets desidert største post. I fjor var utgiftene på 506 milliarder kroner. Årets budsjett lyder på 470 milliarder kroner.

Nå sier Nav-direktør Sigrun Vågeng at politikerne kan måtte komme til å kutte i velferdsordningene. Bakgrunnen er langsiktige analyser som viser at befolkningen vokser, lever lenger, og at det kommer flere innvandrere.

- Det er en kjent sak at vi i løpet av noen år vil få flere eldre per person i arbeidsfør alder enn vi har i dag. I den siste perspektivmeldingen står det at produktiviteten vår har vært svakere det siste tiåret enn før. Finansieringen av det offentlige er også avhengig av hvor mange som deltar i arbeidslivet, sier Vågeng til Dagbladet.

- Hvis vi skal opprettholde nivået på dagens velferdsordninger, er vi avhengige av at så mange som mulig er i arbeid. Hvis vi ikke lykkes, må politikerne velge hvilke ytelser som må kuttes, sier hun.

- Brukes helt feil

Stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) mener derimot det går an å opprettholde velferdsnivået vi har nå.

- Jeg mener pengene brukes helt feil i Nav-systemet. Det brukes veldig mye ressurser på korte kurs som ikke har den virkningen slike tiltak burde ha. Jeg har hørt om klienter som har vært på 10-12 CV-kurs, og jeg lurer på hva som er poenget med det, sier hun til Dagbladet.

Lerbrekk mener Nav bør ta i bruk andre metoder for å få folk i jobb.

- Det bør bli tettere og mer individuell oppfølging, og mer tålmodighet med at folk må få tilegne seg kompetanse. Det tar litt lenger tid, men det vil være bedre for klientene, sier hun.

- Vil ikke mer personlig oppfølging bli mer ressurskrevende?

- Ja, det vil krever ressurser, men jeg tror man vil få bedre resultater hvis klientene selv får være med og vurdere hva de kan klare å få til, sier Lerbrekk.

- Feil medisin

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap) mener også utfordringene med en voksende befolkning må løses uten kutt i velferden.

- Det at vi lever lenger og blir stadig flere gjør at man må tenke annerledes. Det vi ikke er med på er diskusjon om kutt i velferden. Dette har alltid vært høyresidens svar, men det er feil medisin, sier Aukrust til Dagbladet.

- Høyre sier de er bekymret, men samtidig bruker de store penger på å kutte skattene. Det er å sløse bort fellesskapets midler, sier han.

- Hvordan vil dere løse utfordringene?

- Det viktigste er å skaffe trygge stillinger til alle. Vi må også sørge for at de ungdommene som faller fra, kommer seg inn i arbeid igjen, sier Aukrust

GIR ERFARING: Bydel Alna og NAV Alna har gått sammen om «Jobbprosjektet 2018». Nå er 40 ungdommer i sommerjobb i bydelen. Et av målene er å gjøre dem bedre rustet i møte med arbeidslivet. Reporter: Veronica Turnage / Video: Emilie Rydning Vis mer

Vil se på helheten

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) mener Nav-direktørens innspill er fornuftig.

- Nav-direktøren ber oss om å se på vår egen politikk i lys av at vi har flere som lever lenger, og kommer til å trenge ytelser, sier Nordby Lunde til Dagbladet.

Hun etterlyser en helhetlig debatt om velferdsytelsene.

- Vi snakker ofte bare om enkeltytelser. Men alle enkeltvedtakene som gjøres hvert år, får også en helhetlig effekt til sammen. Jeg mener det er på tide å nedsette et utvalg til å se på dette, sier Nordby Lunde.

- Vi vet at hvis vi opprettholder dagens ytelser, eller utvider dem, så gjør det velferdsstaten mindre bærekraftig. Det gjør at de som trenger det mest også blir stående i faresonen i framtiden, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer