Velferdsstaten

Nav-direktøren med kraftig advarsel

Nav-direktør Sigrun Vågeng tror velferdsutgiftene kan bli for høye i framtiden. - Pengene brukes helt feil, kontrer SV.

VELFERDSSTATEN: Nav-direktør Sigrun Vågeng mener velferdsutgiftene kan bli for høye i framtida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VELFERDSSTATEN: Nav-direktør Sigrun Vågeng mener velferdsutgiftene kan bli for høye i framtida. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nav-ytelsene er statsbudsjettets desidert største post. I fjor var utgiftene på 506 milliarder kroner. Årets budsjett lyder på 470 milliarder kroner.

Nå sier Nav-direktør Sigrun Vågeng at politikerne kan måtte komme til å kutte i velferdsordningene. Bakgrunnen er langsiktige analyser som viser at befolkningen vokser, lever lenger, og at det kommer flere innvandrere.

- Det er en kjent sak at vi i løpet av noen år vil få flere eldre per person i arbeidsfør alder enn vi har i dag. I den siste perspektivmeldingen står det at produktiviteten vår har vært svakere det siste tiåret enn før. Finansieringen av det offentlige er også avhengig av hvor mange som deltar i arbeidslivet, sier Vågeng til Dagbladet.

- Hvis vi skal opprettholde nivået på dagens velferdsordninger, er vi avhengige av at så mange som mulig er i arbeid. Hvis vi ikke lykkes, må politikerne velge hvilke ytelser som må kuttes, sier hun.

- Brukes helt feil

Stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk (SV) mener derimot det går an å opprettholde velferdsnivået vi har nå.

- Jeg mener pengene brukes helt feil i Nav-systemet. Det brukes veldig mye ressurser på korte kurs som ikke har den virkningen slike tiltak burde ha. Jeg har hørt om klienter som har vært på 10-12 CV-kurs, og jeg lurer på hva som er poenget med det, sier hun til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer