Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nav driver et vanvittig sløseri med fellesskapets midler

Feilutbetaler 1,5 milliarder hvert år.

ØSER UT: Nav betaler ut 1,5 milliarder for mye - hvert år.  Foto: Morten Holm / Scanpix
ØSER UT: Nav betaler ut 1,5 milliarder for mye - hvert år. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav foretar årlig feilutbetalinger på mellom én og halvannen milliard kroner og må bruke store beløp på å kreve pengene tilbake.

Nav oppdager årlig mellom 40.000 og 50.000 saker der de har utbetalt for høye beløp. I fjor ble det brukt 135 millioner kroner på å kreve pengene tilbake, skriver Aftenposten.

Etaten anslår selv at mellom 60 og 120 millioner gikk tapt i 2011, fordi sakene ble foreldet. Det skjer etter tre år.

Ifølge Nav skyldes mange av feilutbetalingene gamle og utdaterte datasystemer, som sliter med å fange opp riktige opplysninger om brukerne og med å snakke sammen.

Av og til kan det også være snakk om feilbehandling fra Navs side, og det kan også være snakk om trygdesvindel der brukerne oppgir uriktige opplysninger.

- Dette er åpenbart et vanvittig sløseri med fellesskapets midler, mener Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen.

Hver femte feilutbetaling var på under 2.000 kroner, mens det i snitt kostet Nav 3.000 kroner å kreve inn hver feilutbetaling.

Arbeidsdepartementet ønsker nå å heve minimumsgrensen for hvor stor en feilutbetaling må være før Nav skal kreve pengene tilbake, fra 430 kroner i dag til 3.440 kroner.

- Vi ønsker å bruke ressursene på å kreve inn de store sakene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør i Nav, Ellen Chr. Christiansen.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media