<b>FÅR KRITIKK: </b>Nav har endret en utbetalingsdato, og folk fortviler. &nbsp;Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Nav har endret en utbetalingsdato, og folk fortviler.  Foto: Morten Holm / NTB ScanpixVis mer

Utbetalingsdatoer for Nav:

Nav endret utbetalingsdatoen for mai: - Dette rammer barn i fattige familier

Nav sier de forstår at folk kan bli frustrerte. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før påske omtalte Dagbladet et ønske fra en gruppe uføre om å få utbetaling før påske. Nav argumenterte da med at det var viktig med forutsigbarhet, og beholdt den opprinnelige planen med utbetaling den 20., som er vanlig bortsett fra i desember og mai.

Nå har Dagbladet mottatt flere henvendelser fra frustrerte Nav-brukere etter at Nav endret datoen i «Din Pensjon» fra 15. til 16. Samtidig ble «før 17. mai» endret til «16. mai» på oversikten over utbetalingsdatoer. Uføres landsorganisasjon har lagt ut en klage på sine nettsider.

Økonomiseksjonen ved Nav opplyser at utbetalingsdatoen er 16. mai, men skriver til Dagbladet at siden banken starter behandling av utbetalingene dagen før, vil en del brukere ha pengene på konto 15.mai. For øvrig påpeker de at utbetalingsdatoen i mai vil kunne variere fra år til år, fordi utbetalingen vil skje senest siste hverdag før 17. mai.

- Helt uakseptabelt

Randi Sejer er administrator av Facebook-gruppene «Nav hjelpen» og «Uføres Arena», og skrev leserinnlegget om påskeutbetalingen som ble delt, likt og kommentert på av nesten 5000. Hun er ikke fornøyd.

- Det er helt uakseptabelt. Jeg minner også om hva Nav selv begrunnet påskeutbetalingen med: Uføre trenger forutsigbarhet. Halvannen uke før fastsatt utbetalingsdato i mai går altså Nav selv inn og endrer denne. Da teller ikke forutsigbarhet lenger.

Hun sier også det er vanlig at man får utbetalingen fredag dersom datoen faller på en mandag, og at mange hadde regnet med det nå, ettersom 15. mai er en mandag.

- Mange uføre har planlagt etter dette, det er en helg for konfirmasjoner, mange skal handle nytt tøy til sine barn til 17. mai, noen skal sikkert klippes og liknende. Nå har Nav endret datoen og det har ført til at slike avtaler for mange må avlyses, og mange har ikke muligheten til å få utstyrt sine barn til 17. mai.


            SNART: Sejer frykter at mange ikke får råd til å utstyre barna til 17. mai. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SNART: Sejer frykter at mange ikke får råd til å utstyre barna til 17. mai. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Regnet med penger tidligere

Hun sier trygden tidligere har vært på konto mellom 10. og 14. mai for å sikre at alle hadde disponible midler til 17. mai, og at mange regnet med det i år også.

- Dette rammer igjen og igjen barn i fattige familier i Norge. Det er skam og det er maktmisbruk fra Nav.

Hun sier et annet forhold som påvirker var at man tidligere fikk barnetrygden i god tid før 17. mai.

- Den ordningen bortfalt for noen år siden, så nå mottar de fattige barnefamilier heller ikke denne støtten før 17. mai, sier Sejer.

- Vi uføre oppfatter dette som en slags hevnaksjon og maktmisbruk som er etterdønninger fra vi forespurte om tidligere utbetaling til påsken.

- Hvorfor tror du det er en hevnaksjon? Hva er den hevnaksjonen for i så fall, og hvorfor skulle de hevnet seg?

- Det er kanskje bedre å kalle det maktarroganse enn hevn. Men de viser tydelig hvem som bestemmer og som skal skape den såkalte forutsigbarheten for uføre. Den gjelder kun når det passer Nav, ikke året igjennom.

Nav forstår frustrasjonen

Økonomi- og styringsdirektør Geir Axelsen sier han forstår brukerne:

- Vi forstår at noen kan bli frustrert når informasjonen om utbetalingstidspunkt endres og det beklager vi, men de fleste vil ha pengene på konto allerede den 15. mai. Utbetalingsdatoen i mai vil for øvrig kunne variere fra år til år, fordi utbetalingen vil skje senest siste hverdag før 17. mai. Det ligger informasjon om utbetalingsdatoer på nav.no.