- NAV er for byråkratisk og for opptatt av å måle detaljer

Torbjørn Røe Isaksen lover å rydde opp, om Høyre kommer til makta.

NAV-DEBATT: Høyres politiker Torbjørn Røe Isaksen og Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen er enige om at Nav ikke fungerer som det skal, men er uenige om regjeringa har gjort nok for å tilrettelegge for bedre systemet i Nav. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NAV-DEBATT: Høyres politiker Torbjørn Røe Isaksen og Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen er enige om at Nav ikke fungerer som det skal, men er uenige om regjeringa har gjort nok for å tilrettelegge for bedre systemet i Nav. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Torbjørn Røe Isaksen er den som av mange blir nevnt som det heteste navnet til å bli arbeidsminister i en borgerlig regjering. Nå lover han å rydde opp i NAV, om han kommer til makta.

- NAV er for byråkratisk og for opptatt av å måle detaljer. Dagens systemet gir for lite ansvar til det enkelte NAV-kontor, sier Isaksen, som mener det likevel er blitt en del bedre i NAV siden 2010.

- Hva er det første du vil gjøre med NAV om dere kommer i regjering?

- Vi vil gå igjennom måten NAV styres på og se hva vi kan gjøre for å få oppgavene til å gå smidigere, sier han.

- Bevilget nok penger Ap's Anette Trettebergstuen mener det må et langsiktig arbeid å få til et bedre NAV enn dagens system.

- De ansatte bruker for mye tid på tekniske plunder og ting som ikke fungerer i stedet for å bruke tid på å få folk fra trygd til arbeid, sier hun og understreker at alle må ta ansvar for situasjonen i NAV, også politikere.

- Det går etter planen. Vi har bevilget nok penger. Men det er en utopi å tro at vi aldri kommer dit at ingen vil oppleve at systemet ikke funerer, sier hun.

NAV-storm Stormen har rast etter at Dagbladets journalist John Rasmussen skrev om sin historie i Magasinet forrige lørdag. Rasmussen (38) fortalte om hvordan han - dødssyk av kreft - møtte liten eller ingen forståelse hos NAV.

Historien ble på lørdag delt nær 15 000 ganger på sosiale medier, og den er lest over 200 000 ganger på nett, Ipad og mobil. Etter dette har debatten rast på Dagbladets nettsider.

- Sårbar fase Under Dagbladets livesendinger ble Nav nok en gang tema da Høyres Torbjørn Røe Isaksen og Aps Anette Trettebergstuen barket sammen i en heftig debatt om nettopp samfunnets evne til å hjelpe de som trenger det som mest.

- Mange møter NAV i sin mest sårbare fase. Andre i lykkelige stunder som når man skal ta ut foreldrepermisjon. Men alle skal møtet på en skikkelig og anstendig måte. Det er trist at det  måtte en Dagblad-sak til før systemet klarte å si unnskyld. Nav må være ydmyk nok til å si beklager når systemet svikter, sa Isaksen.

- Dette er Torbjørn og jeg helt enige om. Det er utrlig trist at folk må gå til media for å få en oppreisning. Jeg tror vi aldri kommer til å få et NAV-system hvor vi ikke får slike hsitorier. Men vi må forbedre det. Og vi som politikerne er nødt til å ta enkelte historier innover oss, sa Trettebergstuen.

NAV-storm I 10 måneder forsøkte Rasmussen forgjeves å få en saksbehandler i tale. Samtidig raste småbarnsfamiliens økonomi sammen som en følge av manglende utbetaling av sykepenger.

Her kan du se lesernes egne NAV-historier. Les også Dagbladets lederartikkel om Nav.

Politikerne raser Ledende politikere, som arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap), Høyres sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen og Fremskrittspartiets Robert Eriksson, har alle reagert med vemmelse på Rasmussens fortelling.
 
Dagens oppslag i Dagbladet om førstekonsulenten, Lone Hansen (52) i NAV, som forteller om hvorfor systemet i NAV svikter kan du lese i sin helhet på Dagbladet pluss.