- Nav er pengeinnkrever for mafiasystem

Nav senker kravet om barnebidrag fra Alf Friisø (57) til 16 455 kroner i måneden, for en periode i 2015 da sønnen ifølge en dom ble holdt ulovlig tilbake i Nicaragua. - De krever inn penger for et mafia-system, sier Friisø.

- SJOKKERENDE: - Jeg har vært departementsbyråkrat i 30 år. Jeg aksepterer ikke korrupsjon i jobben min og jeg aksepterer det ikke i privatlivet mitt. Det er for meg sjokkerende at NAV har et så avslappet forhold til korrupsjon, sier UD-ansatte Alf Friisø. Nå slåss han mot Nav om gigantiske barnebidrag basert på en dom fra Nicaragua. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- SJOKKERENDE: - Jeg har vært departementsbyråkrat i 30 år. Jeg aksepterer ikke korrupsjon i jobben min og jeg aksepterer det ikke i privatlivet mitt. Det er for meg sjokkerende at NAV har et så avslappet forhold til korrupsjon, sier UD-ansatte Alf Friisø. Nå slåss han mot Nav om gigantiske barnebidrag basert på en dom fra Nicaragua. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Nav vil ikke innrømme sine dårlige vurderinger, sier en skuffet Alf Friisø (57).

Nylig fikk han svar fra Nav i en klagesak om etterbetaling av barnebidrag.

Kravet gjelder en periode i 2015 da eks-kona holdt sønnen ulovlig tilbake i Nicaragua, ifølge en norsk tingrettsdom som er anket.

- Helt ukritisk

Nå har Nav senket kravet fra 23 610 til 16 455 kroner i måneden. Det er 45 prosent av inntekten hans i de aktuelle seks månedene, og fortsatt langt over Navs norske «maksnivå» på 9040 kroner for ett barn.

Det er Friisø, som er ansatt i Utenriksdepartementet, ikke fornøyd med.

- Jeg kjemper videre, sier han, og forteller at han, om nødvendig, tar saken til retten.

Friisø er sjokkert over av Nav også i sitt siste vedtak bygger på en dom fra 2014 fra Nicaragua - et land som sliter med høy korrupsjon. Han mener dommen er korrupt.

Det samlede beløpet han kreves for er nå redusert fra 141 660 til 68 348 kroner, etter at han har dokumentert tidligere innbetalinger for to av de seks månedene i 2015 som kravet gjaldt.

Massiv kritikk

I sine vedtak viser Nav til at både Norge og Nicaragua er med i Haag-konvensjonen om barnebidrag fra 2007.

- Nav skjuler seg bak at «Norge har forpliktet seg gjennom Haag-konvensjonen til å respektere rettsavgjørelser fra Nicaragua». De har ikke sett på substansen i dette, men bare godtatt det helt ukritisk, sier Friisø.

Fungerende avdelingsdirektør Liv Tove Espedal i Navs fagavdeling svarer slik på hvilke undersøkelser som er gjort omkring dommen:

AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo. Foto: Cesar Perez/Nicaraguas presidentkontor/AFP/NTB Scanpix
AUTORITÆRT REGIME: Under president Daniel Ortega har Nicaragua siden 2007 blitt et stadig mer autoritært regime. Her sammen med visepresident-kona Rosario Murillo. Foto: Cesar Perez/Nicaraguas presidentkontor/AFP/NTB Scanpix Vis mer

«Siden vi ikke er fritatt for taushetsplikten kan vi ikke gå inn på vurderingene som har blitt gjort i denne konkrete saken. Vi understreker imidlertid at før en utenlandsk avgjørelse anerkjennes i Norge vurderer NAV alltid at vilkårene for anerkjennelse er oppfylt etter Haag-konvensjonen av 2007.»

Friisøs eks-kone og sønn har ikke fritatt Nav fra taushetsplikten. De har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

- Må reservere seg

«NAV anerkjenner aldri utenlandske avgjørelser ukritisk, men behandler mottatte krav i samsvar med Norges internasjonale forpliktelser», skriver Espedal til Dagbladet.

Friisø mener Norge må reservere seg mot dommer fra Nicaragua, som er nummer 159 av 180 land på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

President Daniel Ortegas regime har fått økende kritikk siden han ble innsatt i 2007. Nylig ble Ortega og visepresidentkona Rosario Murillo gjenvalgt, etter at sju motkandidater var fengslet eller i husarrest.

Selv har Friisø bitre erfaringer med Nicaraguas rettsvesen, i tvisten med ekskona. I 2013 tok hun med sønnen til landet og beholdt ham der mot farens vilje.

- Mafia-system

I 2015 måtte Friisø i fengsel i hovedstaden Managua, for ubetalte bidrag. Han slapp ut mot å betale 46 000 dollar kontant innen et døgn, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

- Norge har noen av verdens strengeste lover mot korrupsjon, men så godkjenner Nav slike korrupte avgjørelser som dette, og krever inn penger for et slikt mafia-system, sier han.

- Men kan man forvente at Nav skal kunne skaffe dokumentasjon på at en dom fra Nicaragua fra flere år tilbake er korrupt?

- De stiller ikke helt grunnleggende spørsmål. Som saksbehandler må man ha åpne øyne og vurdere den informasjonen man får, og det har de ikke gjort.

- Mangler lovhjemmel

Etter at Dagbladet først omtalte Friisøs tvist med Nav, engasjerte Erlend Wiborg (Frp) seg i saken, og stilte spørsmål til regjeringen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum ba deretter barne- og familieministeren og arbeids- og sosialministeren se på tiltak mot «uheldige utslag» av Haag-konvensjonen.

«Departementene følger opp denne, men det er for tidlig å si noe om fremdriftsplan», skrev seniorrådgiver Thea Finstad i Barne- og familiedepartementet nylig til Dagbladet.

Friisø mener dommen fra 2014 som fastsetter det månedlige barnebidraget til minst 2000 dollar «ikke henger på greip», og at Nav burde ha sammenholdt den med nicaraguansk lovgivning.

- Da ville de raskt ha sett at det ikke er lovhjemmel for den i Nicaragua. Dessuten har Nav fått informasjon fra nicaraguanske myndigheter som er forfalsket, sier han.

- Kan kjøpe rettsavgjørelser

Det siste spesifiserer han til en opplisting over angivelig bidragsgjeld og lønnsinformasjon som han mener er oppkonstruert, fordi nicaraguanske myndigheter ikke har tilgang til slike opplysninger.

Familiedepartementet i Nicaragua har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

ENGASJERT: Fremskrittspartiet Erlend Wiborg har engasjert seg i Alf Friisøs sak. Foto: Fremskrittspartiet
ENGASJERT: Fremskrittspartiet Erlend Wiborg har engasjert seg i Alf Friisøs sak. Foto: Fremskrittspartiet Vis mer

- Her legger Nav nærmest ukritisk til grunn en avgjørelse fra et land som har et rettssystem med en stor grad av korrupsjon. Det betyr i praksis at man kan kjøpe seg rettsavgjørelser, og så få norske myndigheter til å inndrive kravet, sier Alf Friisøs advokat Morten Engesbak i Advokatfellesskapet Mette Y. Larsen & Co

Han mener å ha sannsynliggjort at dommen fra Nicaragua mangler faktisk og rettslig grunnlag.

I sitt vedtak påpeker Nav at dommen er vurdert og godtatt av Nicaraguas høyesterett.

Engesbak viser til paragraf 22 i Haagkonvensjonen av 2007, om at en dom kan nektes anerkjent hvis den er «åpenbart uforenelig med rettsordenen» i Norge.

- Alarmklokkene burde ringt

- Bare det faktum at Friisø i 2015 ble nektet utreise for ikke å ha betalt et hårreisende krav burde ha fått alarmklokkene til å ringe hos Nav, sier Morten Engesbak til Dagbladet.

«Siden vi ikke er fritatt for taushetsplikten kan vi ikke gå inn på vurderingene som har blitt gjort i denne konkrete saken. Vi påpeker imidlertid at det også etter norsk rett kan fastsettes bidrag, selv om det pågår en bortføringssak. Videre gjør vi oppmerksom på at forskjeller i bidragsregelverk mellom land ikke gir grunnlag for å nekte anerkjennelse etter artikkel 22 bokstav a i Haag-konvensjonen av 2007», kommenterer Navs Liv Tove Espedal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer