- Nav er som en betongvegg

Norsk Revmatikerforbund mener de ikke tas på alvor.

REVMATIKER: Krf-politiker Laila Dåvøys mann, Svein Dåvøy, forteller om intense smerter som følger av at han er revmatiker. Her er ekteparet avbildet på vei til prinsesse Märtha Louise og Ari Behns bryllup i 2002. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
REVMATIKER: Krf-politiker Laila Dåvøys mann, Svein Dåvøy, forteller om intense smerter som følger av at han er revmatiker. Her er ekteparet avbildet på vei til prinsesse Märtha Louise og Ari Behns bryllup i 2002. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Det skjer altfor ofte at personer med litt diffuse symptoner ikke tas på alvor av Nav og leger. Vi går en evig runddans i systemet og mange av oss faller mellom alle stoler, sier Svein Dåvøy (60), leder i Norsk Revmatikerforbund.

Dåvøy reagerer sterkt på Dagbladets sak om Solveig Norum (58) som har ventet i sju måneder på penger fra Nav.

- Det er fryktelig at personer som sliter med sykdom og store smerter skal få den enorme tilleggsbelastningen det er å kjempe mot Nav for å få penger man har krav på. Svært mange revmatikere har lignende historier, sier han.

- Leddene våre ødelegges
Dåvøy hevder en del revmatikere får varige skader i muskler og skjelett fordi helsevesenet og Nav ikke tror de er syke. Behandling og støtte kommer først når leddene er ødelagte og skadene ikke kan rettes opp igjen, ifølge Dåvøy.

- Nav er som en betongvegg og tror ikke vi er syke nok.  Som regel viser ikke sykdommen utvendig, og smerter er vanskelig å måle. Det er som om sykebilen sier du ikke er syk nok, at du bare får ligge her, sier Dåvøy, som er gift med Krf-politiker Laila Dåvøy.

Krøp rundt med smerter
Svein har selv opplevd å bli ordentlig syk uten å få hjelp. Han frykter dagens unge revmatikere har det akkurat like vanskelig som han hadde for 40 år siden.

- Da jeg var mellom 20 og 30 år, var smertene tidvis så intense at jeg ikke klarte annet enn å krype rundt på gulvet. Jeg var dårlig i åtte år før en øyelege tilslutt fant ut at jeg var revmatiker. Før den tid sa leger til meg at det går nok over, sier Dåvøy.

Han støtter Erna Solbergs ideer om Nav-ombud og muligheten til å kunne bytte saksbehandler.

Vanskelige diagnoser
- Den brukergruppen som Dåvøy representerer har plager som det både er vanskelig for helsevesenet å diagnostisere, og hvor det er vanskelig for Nav å vurdere om det kan være mulig å få dem tilbake til arbeidslivet, sier kommunikasjonsdirektør Martin Apenes i Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Han mener det er et sammensatt bilde som kan gjøre at noen i Norsk Revmatikerforbund opplever Nav som «en betongvegg».

- En ting er at det tar for lang tid i Nav. Det har vi erkjent, og det er ikke bra nok. Det er nok brukere som fra før er i en sårbar situasjon, som erfarer at den blir verre fordi også Nav er i en vanskelig situasjon. I andre tilfeller bruker helsevesenet og spesialhelsetjenesten lang tid. I tillegg har Nav som oppgave å vurdere ulike stønader opp mot arbeid. Mange ansatte i Nav har store ambisjoner om å finne roller til sine brukere i arbeidslivet. Noen vil nok oppleve dette som uhensiktsmessig, og føle seg overprøvd. Men de fleste er enige om at hvis man kan få folk til å delta i arbeidslivet, så er det det beste. Det er en balansegang som ikke alltid er enkel. Det vil nok alltid være enkelthistorier der man har presset for langt, mener Apenes.

Vil ta tid

- Når vil Nav være ute av den vanskelige situasjonen dere er i nå?

- Vi nærmer oss en løsning dag for dag, men det er langt fram. Ved utgangen av året er målet at vi skal være tilbake til 2006 nivå. Men heller ikke dette var et bra år. Det vi ser er at der det har vært Nav-kontorer en stund, fungerer arbeidet bedre. Men forsatt er det mange steder man er i ferd med å legge om til Nav. Her vil vi se barnesykdommer i lang tid framover, frykter kommunikasjonsdirektøren.