Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nav ettergår nå flere sykemeldinger og avslører mer juks

Ender ofte med at den sykemeldte må tilbake i jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nav kontrollerer nå rundt 100 sykmeldinger i uka, bare i Trondheim, skriver Adresseavisa. I mange tilfeller ender det med at den sykmeldte må delvis tilbake i jobb.

Ifølge avisa var det i fjor vår at Nav begynte å skjerpe denne praksisen, og siden da har de også avslørt mer juks.

- Etter at vi kom mer på banen ser vi at arbeidsgivere oftere melder fra om skulk og juks, altså folk som sier de er syke, men som ikke er det, sier Torkild Sitter, rådgivende overlege ved Nav Sør-Trøndelag til Adresseavisa.

Han er én av dem som gjennomfører Navs skjerpede praksis.

Ifølge det nye regelverket skal alle sykemeldte i aktivitet etter åtte uker, med mindre det er tungtveiende medisinske grunner eller andre særskilte forhold som hindrer en tilbakekomst til arbeidslivet.

Dette er de viktigste oppfølgingsaktivitetene:      

• Innen  4 uker: Arbeidsgiveren din skal ta initiativ til å utarbeide en oppfølgingsplan sammen med deg. Planen skal godkjennes av deg, og den som har sykmeldt deg (sykmelder) skal ha kopi av planen når den er utarbeidet.    

• Innen  7 uker: Arbeidsgiveren din skal innkalle deg til dialogmøte 1. Ved behov kan andre aktører, som for eksempel  sykmelder, bedriftshelsetjenesten,  NAV og/eller tillitsvalgt/verneombud  delta. Du må samtykke dersom sykmelder innkalles.    

• 8 uker: NAV og sykmelder skal vurdere om du kan være delvis i arbeid, eventuelt med tilrettelegging på arbeidsplassen.    

• Innen 6 måneder: NAV skal innkalle deg til dialogmøte 2 sammen med arbeidsgiveren din og eventuelt med den som har sykmeldt deg.

Torkild Sitter opplyser overfor Adressa at det gis gradert sykemelding i mange tilfeller der Nav vurderer at det ikke er medisinsk grunnlag for å være helt borte fra jobb.

Den nye praksisen til Nav har også møtt motstand. Legeforeningen er blant dem som har vært kritiske til utviklingen. 

- Antakelsen er at vi har for mange sykmeldinger og at leger må slutte å skrive så mange sykmeldinger. Jeg mener man begynner i feil ende», har tidligere leder i Legeforeningen i Sør-Trøndelag uttalt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media