Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav forventer økt ledighet, norsk industri frykter «tøffere tider»

Arbeidsledigheten vil fortsette å stige i 2015, spår Nav.

- LEDIGHETEN VIL ØKE: - Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke noe utover 2014, men at den økonomiske veksten etter hvert vil ta seg opp og at ledigheten i 2015 igjen vil begynne å gå noe ned, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Kunnskapsstaben i Nav. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- LEDIGHETEN VIL ØKE: - Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke noe utover 2014, men at den økonomiske veksten etter hvert vil ta seg opp og at ledigheten i 2015 igjen vil begynne å gå noe ned, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Kunnskapsstaben i Nav. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi forventer at ledigheten vil fortsette å øke noe utover 2014, men at den økonomiske veksten etter hvert vil ta seg opp og at ledigheten i 2015 igjen vil begynne å gå noe ned, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Kunnskapsstaben i Nav.

Det siste året er det for bygge- og anleggsarbeidere at arbeidsledigheten har økt mest, forteller Sørbø.

- Vil fortsette å øke - Veksten i boliginvesteringene var svak i 2013, og boligprisene har falt i høst. Vi venter at vil kunne fortsette å øke også de neste månedene for denne yrkesgruppen. I og med at mange østeuropeere arbeider i bygg og anlegg vil dette bety at ledigheten vil øke mer for disse enn for eksempel nordmenn og svensker, som i mindre grad jobber i bygg og anlegg og i større grad andre næringer, sier Sørbø.

I høst har Nav også sett en økning i antallet ledige butikk- og salgsarbeidere, noe som henger sammen med at forbruksveksten også har vært lavere enn ventet i 2013.

- Husholdningene velger å spare mye, samtidig som det også er økt handel fra utlandet. Vi venter at husholdningene fortsatt vil være litt forsiktige med pengebruken de nærmeste månedene, og at vi dermed kan se at ledigheten blant butikk- og salgsarbeidere fortsatt vil øke noe, sier Sørbø.

- Tøffere tider Norsk Industri sier at de stadig blir mer utfordrende «å sikre en verdiskapning som trygger velferden på lang sikt».

- Det vi ser er en økende arbeidsløshet og tøffere tider både i oljebasert virksomhet og fastlandsindustrien for øvrig, sier Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen til Dagbladet. LO-forbundet Industri Energi frykter at aluminiums-markedet fortsatt ikke vil komme tilbake og at det blir et fall i oljeprisen.

- TØFFERE TIDER: - Det vi ser er en økende arbeidsløshet og tøffere tider både i oljebasert virksomhet og fastlandsindustrien for øvrig, sier Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen til Dagbladet. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX
- TØFFERE TIDER: - Det vi ser er en økende arbeidsløshet og tøffere tider både i oljebasert virksomhet og fastlandsindustrien for øvrig, sier Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen til Dagbladet. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX Vis mer

- Per dags dato er de vi er mest bekymret for de som jobber i den landbaserte industrien, sier forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande, til Dagbladet.

- Moderat vekst Samtidig ser situasjonen i Europa og USA ut til å være bedre enn tidligere, noe som vil være positivt for norsk eksportindustri, forteller Nav. Oljeinvesteringene ser også ut til å bli rekordhøye i 2014, selv om veksten er mindre enn de siste åra.

- I sum venter vi derfor at det bare vil være en moderat vekst i ledigheten i 2014, slik det også har vært i høst. Ledigheten fortsatt vil dermed fortsatt være lav, og langt lavere enn i resten av Europa, sier Sørbø.

BEKYMRET: - Per dags dato er de vi er mest bekymret for de som jobber i den landbaserte industrien, sier forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande, til Dagbladet. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX
BEKYMRET: - Per dags dato er de vi er mest bekymret for de som jobber i den landbaserte industrien, sier forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande, til Dagbladet. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX Vis mer