GLEMTE SKATTETREKK: NAV har glemt å trekke 4000 brukere i skatt i 2018. Nå må de betale beløpet tilbake. Foto: Morten Holm / Scanpix
GLEMTE SKATTETREKK: NAV har glemt å trekke 4000 brukere i skatt i 2018. Nå må de betale beløpet tilbake. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Nav glemte å trekke skatt - nå må det tilbakebetales

Rundt 4000 brukere har betalt for lite skatt i 2018 på grunn av en feil hos NAV. Nå må det betales tilbake.

Det er rundt 4000 brukere som har betalt for lite skatt i 2018 på grunn av en feil hos NAV. Nå må skatten tilbakebetales.

- Dette er veldig beklagelig, men av og til skjer det feil, sier direktør Magne Fladby hos NAV til Aftenposten.

Ekstra skattetrekk

De rammede av feilen gjelder de som har hatt frikort, men som har overskredet beløpet som ligger på 55 000 kroner.

Skatten må nå tilbakebetales gjennom ekstra skattetrekk i månedene framover.

NAV skal i trekke 50 prosent skatt når grensen på frikortet overskrides, og de ikke har mottatt nytt skattekort. Dette trekket har altså ikke blitt gjort.

BEKLAGER: Direktør i NAV, Magne Fladby, beklager hendelsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BEKLAGER: Direktør i NAV, Magne Fladby, beklager hendelsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Feilen ble rettet opp i midten av september, og brukerne det gjelder vil nå trekkes ekstra i skatt.

Fladby forteller til avisa at det i hovedsak gjelder mottakere av dagpenger og arbeidsavklaringspenger, men at det også gjelder enkelte på andre ytelser.

Synes det er feil

Stortingsrepresentant i SV Karin Andersen synes det er feil at de rammede må betale tilbake beløpet.

- Dette vil for eksempel bety at noen ikke har råd til å betale husleien. Det er opprørende og svært kritikkverdig, sier hun til Aftenposten.

Hun mener at mennesker med dårlig råd allerede kan ha brukt opp de ekstra pengene om de ikke selv har oppdaget feilen. Hun mener feil som det NAV har gjort ikke er lett å oppdage.

MENER DET ER FEIL: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener det er feil at de rammede må betale tilbake beløpet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
MENER DET ER FEIL: Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) mener det er feil at de rammede må betale tilbake beløpet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Andersen mener brukerne burde bli presentert med konkrete nedbetalingsplaner. Hun mener NAV selv er svært opptatt med at folk skal ha orden i slike ting. Hun mener NAV burde ha orden på ting selv.

Må betale tilbake

NAV opplyser til avisa at de har satt i gang en undersøkelse for å hindre at det samme skal skje igjen. Fladby sier at feilen har rammet folk ulikt.

- Noen har allerede kontaktet skatteetaten, siden de er klar over at de selv jo også har et ansvar for å endre skattekortet når de vet beløpsgrensen blir overskredet. Andre har fått større utbetalinger uten at NAV har trukket 50 % skatt, og det beklager vi, sier han.