NY SJEF: Sigrun Vågeng (64) går fra jobben som direktør i Statens institutt for forbruksforskning for å bli toppsjef i Nav med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson som sin overordnede. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY SJEF: Sigrun Vågeng (64) går fra jobben som direktør i Statens institutt for forbruksforskning for å bli toppsjef i Nav med arbeids- og sosialminister Robert Eriksson som sin overordnede. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Nav-gransker blir Nav-sjef

Sigrun Vågeng utnevnes til toppsjef i Nav fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter det Dagbladet erfarer har 64-åringen fått arbeids- og sosialminister Robert Erikssons tillit til å lede de 19.000 ansatte i byråkrati-giganten.

Ledet granskning Sigrun Vågeng bør vite hva hun går til; det siste året var hun sjefsgransker i Nav. Det resulterte i at Nav-direktøren måtte gå. Nå overtar granskeren selv den utsatte toppsjefjobben.

Det var i mars i fjor at Sigrun Vågeng ble oppnevnt til å lede ekspertutvalget som fikk i oppdrag å snu hver stein i Nav-systemet for å få organisasjonen til å fungere bedre.

Fikk sparken Et drøyt år seinere, 9. april i år, la Vågeng-utvalget fram sine konklusjoner, der den viktigste var at Nav og arbeid hadde skilt lag.

- Av sju millioner brukermøter hos Nav dreier bare tre prosent seg om kontakt med arbeidsgiverne, opplyste Sigrun Vågeng da rapporten ble presentert.

Dagen etter offentliggjorde Robert Eriksson at han hadde gitt NAV-direktør Joakim Lystad sparken.

Hvor er A-en? Hovedgrunnen var at A-en i Nav var forsvunnet, sa Frp-statsråden til Dagbladet:

- Mitt viktigste politiske prosjekt er å sørge for et bedre Nav, for sårbare mennesker og folk som har havnet utenfor arbeidslivet.
Når vi da får så klare tegn på at A-en i Nav er borte, blir jeg sterkt bekymret. Den må gjenreises, sa Robert Eriksson.

Frp og jeg har i alle år sagt, folk foran system. Når vi da ser at vi har fått et Nav, der det er motsatt, at systemet går foran folk, bekrefter det for meg at vi står ved et veiskille og må peke ut en ny retning. Da trenger jeg ny kraft og ny energi, sa arbeidsminister Robert Eriksson.

Suksessfaktoren Sigrun Vågengs ekspertutvalg la i sin 243 siders rapport fram en rekke spennende tiltak for å få unge navere ut i arbeid.

Utvalget innhentet erfaringer fra en rekke ansatte i Nav-systemet, som blant annet trakk fram disse elementene for at det skal lykkes å sysselsette unge under 25 år:

- De viktigste suksessfaktorene er å komme raskt i gang, ha tid til å drive tett oppfølging, å være tilgjengelig, å tenke helhetlig og å få ungdommene til å «ville selv», het det i Nav-rapporten.

Gikk på dagen i KS Sigrun Vågeng er født i Kristiansund og kommer fra jobben som direktør i Statens institutt for forbruksforskning. Hun er utdannet fra Handelshøgskolen og Universitetet i Oslo.

Vågeng var administrerende direktør i KS fra 2009 til 2013, da hun gikk på dagen etter uenighet med styret. Vågeng har også vært direktør i Norges Hotell- og Restaurantforbund og vært direktør i NHO.