NAV har lov til å spionere på deg

Kan få utlevert alle dine sensitive trafikkdata, noe politiet bare kan drømme om.

FRITT FRAM: NAV har som følge av en lovendring fått full tilgang til å kreve utlevert sensitive data ikke en gang politiet har tilgang på. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRITT FRAM: NAV har som følge av en lovendring fått full tilgang til å kreve utlevert sensitive data ikke en gang politiet har tilgang på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet må søke Post- og teletilsynet (PT) for å få utlevert data om telefonsamtaler eller hvilke sider du har besøkt på Internett. Men NAV har rett til å få slike data uten å spørre noen som helst.

Det har fått Post- og teletilsynet til å slå alarm.

Andre må spørre først - Vi mener dette er svært problematisk for rettssikkerheten til de som mottar NAV-ytelser, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet til Dagbladet.

I utgangspunktet er alle trafikkdata taushetsbelagt. Det vil si at ingen skal vite hvem den enkelte har hatt kontakt med på sin mobil. Noen få instanser kan søke tilsynet om innsyn, på helt spesielle betingelser. Blant dem er politiet.

- Det er bare i helt spesielle situasjoner, som for eksempel drap eller ran at politiet får adgang til slike data, sier Aarsæther.

Nå viser det seg at NAV har den samme retten, men uten å spørre først.  Oppdaget tilfeldig Dette ble oppdaget ved en ren tilfeldighet. I slutten av oktober ble tilsynet varslet om at et NAV-kontor hadde bedt en teleoperatør om data fra en mobiltelefon tilhørende en trygdemottaker. Og at de hadde full rett ifølge loven til å kreve slike data utlevert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer