Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NAV har lov til å spionere på deg

Kan få utlevert alle dine sensitive trafikkdata, noe politiet bare kan drømme om.

FRITT FRAM: NAV har som følge av en lovendring fått full tilgang til å kreve utlevert sensitive data ikke en gang politiet har tilgang på. 
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FRITT FRAM: NAV har som følge av en lovendring fått full tilgang til å kreve utlevert sensitive data ikke en gang politiet har tilgang på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet må søke Post- og teletilsynet (PT) for å få utlevert data om telefonsamtaler eller hvilke sider du har besøkt på Internett. Men NAV har rett til å få slike data uten å spørre noen som helst.

Det har fått Post- og teletilsynet til å slå alarm.

Andre må spørre først - Vi mener dette er svært problematisk for rettssikkerheten til de som mottar NAV-ytelser, sier informasjonsdirektør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet til Dagbladet.

I utgangspunktet er alle trafikkdata taushetsbelagt. Det vil si at ingen skal vite hvem den enkelte har hatt kontakt med på sin mobil. Noen få instanser kan søke tilsynet om innsyn, på helt spesielle betingelser. Blant dem er politiet.

- Det er bare i helt spesielle situasjoner, som for eksempel drap eller ran at politiet får adgang til slike data, sier Aarsæther.

Nå viser det seg at NAV har den samme retten, men uten å spørre først.
 
Oppdaget tilfeldig Dette ble oppdaget ved en ren tilfeldighet. I slutten av oktober ble tilsynet varslet om at et NAV-kontor hadde bedt en teleoperatør om data fra en mobiltelefon tilhørende en trygdemottaker. Og at de hadde full rett ifølge loven til å kreve slike data utlevert.

Da tilsynet undersøkte saken, oppdaget man at regjeringen hadde gjort en endring i trygdeloven. Slik trygdeloven nå er formulert, er PT bekymret for om denne har svekket den sterke taushetsplikten som loven om elektronisk kommunikasjon pålegger teleoperatørene.

Lovendringen har ikke fått spesiell oppmerksomhet, og betegnes som en såkalt «lovteknisk presisering».

«En finte fra regjeringen?» Les blogg om saken her.

Problematisk personvern - Slik vi tolker lovendringen har NAV rett til å be teleoperatørene om innsyn direkte, uten å søke oss om det. De har med andre ord fått en rett ikke en gang politiet har. Vi mener dette er meget problematisk for personvernet, sier Aarsæther.

Saken kommer i en tid med mye debatt om datalagringsdirektivet og hvordan informasjon om den enkelte borger skal behandles og lagres.

Håper det er en feil Post- og teletilsynet har sendt Samferdselsdepartementet et brev hvor det bes om en avklaring hvorvidt det virkelig er meningen at NAV skal ha direkte tilgang på sensitive trafikkdata.

- Departementet har saken til behandling. Det er alt vi kan si på nåværende tidspunkt, sier informasjonssjef Ivar Torvik i Samferdselsdepartementet til Dagbladet.

I PT håper man det hele skyldes en ren glipp.

- Vi avventer nå hva som egentlig er ment, slik at NAV kan behandle mistanker om trygdesvindel uten at dette går på bekostning av det viktige personvernet, sier Aarsæther.

NAV har ingen kommentar til saken.

- Ikke akseptabelt - Regjeringen må reversere lovendringen som gir NAV tilgang til sensitive pesonopplysninger, slik Dagbladet avslører i dag. NAVs tilgang er i beste fall en glipp som må rettes opp, i verste fall uttrykk for at regjeringen er bevisstløs i personvernsspørsmål, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen.

Da post-og teletilsynet undersøkte saken, oppdaget man at regjeringen hadde gjort en endring i trygdeloven.

Slik trygdeloven nå er formulert, er PT erbekymret for om denne har svekket den sterke taushetsplikten som loven om elektronisk kommunikasjon pålegger teleoperatørene. Regjeringens lovendring har ikke fått spesiell oppmerksomhet, og betegnes som en såkalt «lovteknisk presisering».
 
- Statsråden må svare - Her er det noe galt uansett, sier Solum Larsen.

- Prinsipielt må det være slik at NAV ikke skal ha tilgang til slik datatrafikk. Dersom regjeringen ville gi slik tilgang, er Stortinget nærmest lurt, da saken er noe ganske annet enn en mindre teknisk justering av loven. Det skal også i trygdeloven være klar respekt for sensitive personopplyninger og personvern.

Venstres nestleder frykter at saken bekrefter at personvernet ikke behandles med det alvor det skal.   

Venstre gjør det klart at saken vil bli tatt opp med den ansvarlige statsråden, som må være arbeidsministeren, dersom regjeringen ikke kommer opp tilfredstillende forklaringer på dette.

 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!