NAV-skandalen

NAV har tolket «opphold» feil

Noen feiltolkede ord fra NAV i et rundskriv kan være starten på skandalen som har sendt minst 36 uskyldige i fengsel.

FEILTOLKNING: Ytelsesdirektør Kjersti Monland opplyser til Dagbladet at opphold er oversatt ha midlertidig bosted i et EØS-land. Det kan være en del av forklaringen til NAVs regelsurr. På bildet er (f.h) arbeids-  sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch under mandagens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FEILTOLKNING: Ytelsesdirektør Kjersti Monland opplyser til Dagbladet at opphold er oversatt ha midlertidig bosted i et EØS-land. Det kan være en del av forklaringen til NAVs regelsurr. På bildet er (f.h) arbeids- sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch under mandagens pressekonferanse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjernen i NAV-skandalen er at personer, som har oppholdt seg i et EU/EØS-land i noen tilfeller har blitt nektet NAV-støtte de ellers ville ha ha fått.

Dersom de likevel har fått pengene, har de seinere blitt straffet.

Skandalen kan ha startet ved en feiltolkning av ordet opphold i EU-forordningen fra 2012.

- En feiltolking av ordet «opphold» kan være deler av forklaringen. Vi kan ikke utelukke at det er andre ting som gjør at vi beklageligvis også har begått feil, bekrefter ytelsesdirektør Kjersti Monland i NAV til Dagbladet.

Artikkel 21 i EU-forordningen sier at: «Et medlem i trygdeordningen og medlemmer av hans/hennes familie som bor eller oppholder seg i en annen medlemsstat enn den kompetente medlemsstat, skal ha rett til kontantytelser fra den kompetente institusjon i samsvar med lovgivningen den anvender».

På originalspråket engelsk er ordlyden den samme:

«An insured person and members of his/her family residing or staying in a Member State other than the competent Member State shall be entitled to cash benefits provided by the competent institution in accordance with the legislation it applies», står det i EU-forordningens artikkel 21.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer