FÅR SV-KRITIKK:  Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ønsker å gjøre endringer på Nav. SVs Kirsti Bergstø mener at retorikken hans gir et galt bilde av hvordan ting fungerer på bakkenivå i Nav-systemet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FÅR SV-KRITIKK: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ønsker å gjøre endringer på Nav. SVs Kirsti Bergstø mener at retorikken hans gir et galt bilde av hvordan ting fungerer på bakkenivå i Nav-systemet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Nav leter ikke etter diagnoser for å spa ut penger til arbeidssky ungdom

SV-politiker ut mot arbeidsminister Robert Eriksson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I torsdagens utgave av Dagbladet sa arbeidsminister Robert Eriksson at han ville gjenreise arbeidslinja i Nav-systemet.

Dette som en forutsetning for å beholde velferdsdelen.

-  Hvilken dør skal vi lose de 200 000 ufaglærte ledige gjennom, Navs trygdedør eller Navs arbeidsdør? Min målsetting er å bidra til at flest mulig skal komme seg ut i fagarbeid og unngår å bli trygdemottakere i ung alder, sa Eriksson.

- Kaster ikke penger etter folk Dette er en av flere uttalelser i intervjuet som SVs Kirsti Bergstø reagerer på.

Hun sitter i Arbeids- og sosialkomitéen på stortinget og mener at retorikken til Eriksson skaper et vrengebilde av hvordan ting faktisk er.

- Jeg syns det er merkelig at en minister skaper et inntrykk av at folk fritt kan velge å gå inn det han kaller for trygdedøra framfor å ta del i arbeidslivet. Saksbehandlere på Nav leter heller ikke etter diagnoser for å kunne spa ut penger til arbeidssky ungdom. Dersom folk ikke oppfyller visse krav mister de ytelsene sine, sier Bergstø.

Etterlyser handling fra Eriksson Hun legger vekt på at Eriksson har kommet med lignende uttalelser før, uttalelser som han, ifølge Bergstø, ikke har fulgt opp.

- Eriksson har vært statsråd i to år nå. Det er på tide å handle og slutte å prate. Nav-ansatte bruker unødig tid på rapportering og skjemavelde. De bør få langt større rom for skjønn og faglig frihet, noe SV har foreslått på Stortinget, sier hun.

Under intervjuet med Dagbladet uttalte Eriksson at han blant annet ønsket å krympe byråkratiet i NAV. Dette trekket er Bergstø i utgangspunktet enig i, men ikke uten forbehold.

- Kvitt deg med målekortene Bergstø har selv jobbet på et Nav-kontor og mener at målekortene som ble innført i 2010 har bidratt til å forringe kvaliteten på det arbeidet de NAV-ansatte får gjort. 

- Hvis arbeidsministeren ønsker å kvitte seg med målstyringen i Nav, så er det veldig positivt. Denne måten å måle og veie på gjør at de ansatte må fokusere på kvantitet framfor kvalitet i arbeidet sitt, sier Bergstø. 

Stortingspolitikeren fra Finnmark har heller ingen tro på Erikssons planer om å gi mer makt til de lokale kontorene, der han sier at disse skal få større frihet til å styre ressursene sine på en bedre måte.

Innrømmer problemer fra SV-regjeringer - Målet er vel og bra, men dette gjøres ikke ved å kutte i ressurser og å legge tiltak ut på anbud, mener Bergstø.

 KRITISK:  Kirsti Bergstø har jobbet ved et NAV-kontor før hun ble Stortingspolitiker. Bergstø har liten tro på Robert Eriksson når han sier at han skal ta tak i systemet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KRITISK: Kirsti Bergstø har jobbet ved et NAV-kontor før hun ble Stortingspolitiker. Bergstø har liten tro på Robert Eriksson når han sier at han skal ta tak i systemet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

På spørsmål om arbeidsministeren har problemer som henger igjen fra tidligere regjeringer, med blant annet SV som regjeringsparti, svarer Bergstø følgende.

- Ja, Nav er på ingen måte feilfritt. Mange ting må forbedres, men veien å dit går gjennom tett samarbeid med fagforeningene og å styrke offentlig sektor. Det jeg opplever at Eriksson gjør er å svekke tilliten til velferdsstaten, så tvil om retten folk har til trygd og å moralisere over unge arbeidsløse. 

Eriksson viser til AAP Robert Eriksson stiller seg uforstående til uttalelsene fra Bergstø. Han mener at AAP-ordningen som de rødgrønne la på plass gjør at NAV-ansatte nettopp leter etter diagnoser for å sikre folk en inntekt.

- Kirsti Bergstø kan ikke vite helt hva hun prater om. Jeg har besøkt en lang, lang rekke NAV-kontor, fire bare i forrige uke, samlet alle fylkeslederne, mottatt Vågeng-rapporten og alle opplysninger tyder på dette. Hva er det Bergstø har forstått som verken ansatte, NAV-ledere, ekspertutvalg og departement ikke har forstått, spør Eriksson.