ARBEID: Sjeføkonom Kari Due-Andresen, Handelsbanken, mener at nye ledighetstall større et rentekutt i september. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
ARBEID: Sjeføkonom Kari Due-Andresen, Handelsbanken, mener at nye ledighetstall større et rentekutt i september. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Nav melder om 5700 flere uten arbeid - støtter nytt rentekutt

Ferske tall fra Nav viser at ledigheten allerede er forbi anslagene til Norges Bank. Det støtter et nytt rentekutt, mener sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Torsdag viste Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB at det var 122000 arbeidsledige i Norge ved utgangen av 2. kvartal 2015 og at AKU-ledigheten var på 4,4 prosent.

Fredag viser ferske sesongjusterte tall fra Nav at den registrerte ledigheten steg fra 3,0 prosent (2,8 prosent ujustert) i juni til 3,1 prosent i juli.

Antallet helt ledige økte med 600 personer fra juni til juli. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, økte med 2.500 i samme periode, noe som betyr at økningen av arbeidssøkere på tiltak økte med hele 1900.

I juli var det 85400 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 5700 flere enn for ett år siden.

Tallene støtter rentekutt AKU-ledigheten i går og Nav-tallene i dag ligger allerede over Norges Banks anslag for året, på henholdsvis 4,25 prosent og 3,0 prosent.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelbanken skriver i en kommentar til den registrerte ledigheten at ringvirkningene fra nedturen innen olje og gass i økende grad nå påvirker den norske økonomien.

Hun peker også på at den eneste grunnen til at ledigheten ikke økte mer var den store økningen i personer på tiltak.

- Vårt syn er at utviklingen i arbeidsmarkedet støtter et nytt rentekutt fra Norge Bank i september, sier hun.

Flest ledige blant menn Ledigheten blant menn er på 3,3 prosent, mens den for kvinner er på 2,9 prosent.

Arbeidsledigheten er nå høyest for menn mellom 20 og 24 år. Her er ledigheten på 5,0 prosent, opp fra 4,6 prosent i juli i fjor.

Ledigheten er lavest blant de under 19 år, men også den steg fra i fjor til i år, fra 1,5 prosent til 1,7 prosent.

Barne- og ungdomsarbeidere har den høyeste ledigheten i juli, på 5,5 prosent, fulgt av bygge- og anleggsarbeidere med en ledighet på 4,8 prosent.

Ledigheten er lavest innen akademiske yrker med 1,1 prosent, fulgt av personer innen undervisning og helse, pleie og omsorg begge med 1,4 prosent, viser de ferske Nav-tallene.

7500 flere siden i fjor Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 92900 personer i juli, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 7500 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten som andel av arbeidsstyrken var på 3,2 prosent, viser tallene fra Nav.

Ledigheten økte mest blant personer over 60 år. Her var økningen på hele 16 prosent.

Eksplosivt i Rogaland og Hordaland I Hordaland økte ledigheten med 26 prosent, mens Møre og Romsdal hadde en økning på 18 prosent.

Den største økningen finner vi på Vestlandet. I Rogaland har ledigheten økt med 65 prosent og ledigheten er da på 3,5 prosent.

Dette skyldes store oppsigelsesrunder i olje- og oljerelatert industri.

- Den siste tids fall i oljeprisen øker risikoen for at flere prosjekter på norsk sokkel kan bli satt på hold og at etterspørselen etter arbeidskraft fra denne sektoren vil svekkes ytterligere, forklarte senioranalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets i sin morgenrapport tidligere i uken.

Ned eller lav og flat Hedmark hadde den største nedgangen, med 14 prosent, fulgt av Oppland og Vestfold, begge med en nedgang i ledigheten på 7 prosent.

I Oslo falt ledigheten fra 3,8 prosent til 3,7 prosent, mens ledigheten fra 3,0 til 2,9 prosent i Nordland. I Troms var den uendret på 2,5 prosent.

Sogn- og fjordane hadde den laveste ledigheten, på 2 prosent og uendret fra juli fjor.

Flere økonominyheter 122.000 uten arbeid - størst økning blant de unge
Så høy er arbeidsledigheten i Eurosonen
Pensjonskundene kan ha blitt snytt for milliarder

ARBEID: Aust-Agder har den høyeste registrerte ledigheten, mens Sogn og Fjordane har den laveste. Kilde: Nav
ARBEID: Aust-Agder har den høyeste registrerte ledigheten, mens Sogn og Fjordane har den laveste. Kilde: Nav Vis mer