Nav mener Gudrun (23) blogger for mye til å være syk

Det til tross for legeuttalelse fra spesialist og fastlege som sier at hun er arbeidsufør.

- FOR AKTIV PÅ BLOGGEN: Nav mener Gudrun Jona Gudmundsdottir (23) blogger for mye til å være syk. Foto: Jacques Hvistendahl
- FOR AKTIV PÅ BLOGGEN: Nav mener Gudrun Jona Gudmundsdottir (23) blogger for mye til å være syk. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Dette er for drøyt. Jeg visste ikke hva jeg skulle tro da jeg leste brevet, jeg fikk sjokk, sier Gudrun Jona Gudmundsdottir (23) til Dagbladet.

Hun ble i januar i år syk og måtte slutte på skolen på grunn av kronisk urticaria og moderat depresjon. I mai søkte hun om arbeidsavklaringspenger hos NAV Sagene og fikk avslag en måned senere. Den gangen baserte avslaget seg på gode karakterer på Bjørknes, der hun tok fag hun trengte til å gå medisinstudiet.

Baserte avslag på blogg - Jeg klagde igjen, og så fikk jeg et digert brev i posten der de har lagt ved store deler av bloggen min. I det jeg satte i gang å lese, begynte tårene mine å trille, sier Gudmundsdottir.

«Vedlagt følger noen av innleggene du har publisert i perioden fra du fremsatte krav om AAP til oktober. Ut fra det generelt høye aktivitetsnivået på bloggen din, har vi vanskelig for å se at du kan regnes som arbeidsufør.»

- De har oversett legeuttalelsene fra både spesialist og fastlege, som begge slår fast at jeg er arbeidsufør, sier Gudmundsdottir til Dagbladet.

Nav ber 23-åringen nå komme med en uttalelse i saken, før et endelig vedtas fattes.

- Latterliggjort Hun forteller at hun prøver å fokusere på de positive tingene i livet på bloggen.

- Jeg vil ikke skrive en deppeblogg. Jeg bruker bloggen som min egen motivasjon og har gått ned 25 kilo. Nav vil jo åpenbart at jeg skulle ha sittet i sofahjørnet og skrevet om hvor jævlig livet er. Da hadde jeg sikkert ikke fått avslag. Jeg blir straffet for å finne en metode for selvhjelp, mener hun.

- Jeg føler meg latterliggjort og tråkket på. Det er legen som ber meg søke støtte fra Nav, det er klart at jeg vil jo ikke dette. Det er flaut.

NAV: - Ikke normalt Enhetsleder ved Nav avdeling Sagene, Jan Thorbjørnsen, understreker at bloggen alene ikke kan brukes som avslagsgrunn.

- Jeg kan ikke gå inn i enkeltsaker, men jeg vil understreke at anmodning om uttalelse ikke er et vedtak i saken. Vi bruker ikke uttalelser fra en blogg som begrunnelse for et vedtak alene, sier Thorbjørnsen til Dagbladet.

- Er det normal praksis å bruke blogger i begrunnelsen?

- Det er ikke normalt at vi går inn og ser på blogger. Det må være noe man selv oppgir og vil dermed være en del av en helhetlig vurdering, sier Thorbjørnsen.

- Men det hører til sjeldenheter. Hvis en blogg er med i vurderingen, er det en del av en større helhet der andre elementer er inne som er viktigere enn bloggen.

- Til dags dato har jeg aldri lest et vedtak der ordet blogg er nevnt. Vi ønsker å hjelpe folk, men lovens krav må være oppfylt, sier Thorbjørnsen.