Illustrasjonsfoto: NINA HANSEN
Illustrasjonsfoto: NINA HANSENVis mer

Nav og forsikringsbransjen kan nå tipse hverandre

Ny lov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny lov åpner for at Nav og forsikringsbransjen kan tipse hverandre for å avdekke svindel.

Avslørte trygdesvindlere har til nå fritt kunnet jukse til seg utbetaling av uføreforsikring, samtidig som avdekket svindel i forsikringsbransjen ikke har medført melding til Nav. Men denne uken skal Stortinget behandle et lovforslag som gjør at den offentlige etaten og forsikringsbransjen kan samarbeide, skriver Aftenposten.

Kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) er glad for den nye loven. Hun understreker at det er viktig med strenge rutiner på utveksling av informasjon, og sier det skal være kun toppnivået i Nav og det enkelte forsikringsselskap som eventuelt kan utveksle informasjon etter bestemte regler.

Sjefen for Nav kontroll og innkreving, Magne Fladby, sier Nav de siste årene har hatt flere store saker hvor det har vært mistanke om forsikringssvindel, uten å kunne varsle.

Men arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne, Datatilsynet og Den norske legeforening er skeptiske til at informasjon skal gå mellom en offentlig etat og private forsikringsselskaper. Sensitive data som helseopplysninger kan havne i feil hender, frykter de.

(NTB)