Nav sabler ned Hornes pappapermforslag

Nav-sjef Joakim Lystad mener det vil være «svært vanskelig» for Nav å gjennomføre Solveig Hornes (Frp) forslag til kontroll av ny foreldrepermisjon.

SABLES NED: Barne- og familieminister Solveig Hornes (Frp) forslag om endring i foreldrepermisjonen slaktes av Nav. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SABLES NED: Barne- og familieminister Solveig Hornes (Frp) forslag om endring i foreldrepermisjonen slaktes av Nav. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Hornes forslag om å gjøre det enklere å overføre foreldrepermisjon mellom far og mor, får krass kritikk i høringsrunden. Av 35 høringsinstanser er bare tre positive: Bedriftsforbundet, Norges kvinne- og familieforbund og en privatperson, skriver Dagens Næringsliv.

Om forslaget gjennomføres er det Nav som skal håndtere det, noe som ikke blir enkelt, ifølge Nav-direktør Joakim Lystad.

- Direktoratet mener det vil være utfordrende å kombinere en tillitsbasert ordning med etterfølgende stikkprøvekontroll og sanksjon. En etterfølgende stikkprøvekontroll vil være svært vanskelig administrativt å håndheve, argumenterer Nav-sjef Joakim Lystad i sitt høringssvar.

Hornes forslag går ut på at foreldre som oppfyller bestemte kriterier selv skal kunne fylle ut et egenerklæringsskjema for å overføre permisjonsuker mellom foreldrene. Horne vil ikke kreve noen dokumentasjon eller saksbehandling i forkant. Eventuell oppfølging skal i stedet skje i etterkant.

Nav-sjefen mener kontroll i ettertid er så problematisk at det er bedre å innføre et system uten kontroll. Nav understreker også at etaten må ha ekstra ressurser hvis endringene Horne varsler skal kunne gjennomføres før ny IT-plattform for foreldrepenger er etablert. Nav har tidligere anslått at denne kan være på plass først i 2017.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer