Nav sendte sensitive person-opplysninger til feil mann

Osloborger (63) mottok detaljrike helseopplysninger om en ung mann av somalisk opprinnelse.

PAPIRTABBE: En 63 år gammel mann i Oslo fikk tilsendt sakspapirer med detaljerte personopplysninger om en annen person fra NAV.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
PAPIRTABBE: En 63 år gammel mann i Oslo fikk tilsendt sakspapirer med detaljerte personopplysninger om en annen person fra NAV. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Du kan trygt si at jeg fikk tilleggspost. Hvis mine papirer skulle komme på avveie på denne måten, ville jeg opplevd det som meget ubehagelig, sier osloborgeren til Dagbladet.

63-åringen har i en årrekke livnært seg som frilans illustratør, og tar blant annet i oppdrag å illustrere bøker for forlag.

I det siste har det vært for tynt med arbeid, og han har derfor sett seg nødt til å søke dagpenger fra Nav. Men da han fikk skjemaene tilsendt i posten, fikk han en uventet overraskelse.

Helseopplysninger Blant papirene fra Nav Grünerløkka, som han mottok torsdag i forrige uke, lå også tre sider med intime personopplysninger om en mann i 25 års alderen av somalisk opprinnelse.

- Papirene har tydeligvis havnet i feil konvolutt. Jeg kunne lese samtlige opplysninger Nav har på denne mannen, sier arbeidssøkeren.

Foruten personnummer, adresse og epost-adresse, lå også opplysninger om tidligere arbeidsforhold og helsetilstanden til den unge mannen.

Det framkommer blant annet at den unge mannen er døv på det ene øret og har sterkt nedsatt hørsel på det andre. Og at et nytt høreapparat har bedret hans psykiske tilstand.

63-åringen kunne også lese at den unge mannen har gått to, tre år på barneskole i Somalia, og hva han har av ferdigheter og kompetanse.

- Alt dette opplysninger som jeg ikke trenger å vite om et fremmed menneske. Jeg håper virkelig ikke at opplysninger Nav har om meg havner hos uvedkommende. Det ville jeg slettes ikke ha likt.

- Menneskelig feil Før helga ringte osloborgeren sitt lokale Nav-kontor for å varsle om papirtabben.

- De hadde egentlig ingen forklaring på det som har skjedd. Bare at dette er noe som slett ikke skal skje, sier han.

Nav Oslo kan heller ikke forklare hvorfor den unge mannens papirer havnet i 63-åringens postkasse.

-  Jeg kjenner ikke denne konkrete saken. Men med forbehold om at disse opplysningene er riktige, beror dette på en menneskelig feil som ikke skal finne sted. Dette er noe vi beklager på det sterkeste, sier fungerende fylkesdirektør Hege Farnes Hildrum i Nav Oslo til Dagbladet.