Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav sier nei til tiltak mot barnebortføring

Nav sier nei til forslaget om at foreldre som bortfører sine barn fra Norge skal miste all trygd, bidrag og sosialhjelp.

SIER NEI: «En sak som kategoriseres som barnebortføring, behøver nødvendigvis ikke innebære alvorlige følger for barnet», heter det i høringsuttalelsen signert Nav-direktør Tor Saglie.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SIER NEI: «En sak som kategoriseres som barnebortføring, behøver nødvendigvis ikke innebære alvorlige følger for barnet», heter det i høringsuttalelsen signert Nav-direktør Tor Saglie. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nav frykter for rettssikkerheten og er i tvil om forslaget vil ha noen effekt, skriver Dagsavisen.


«En sak som kategoriseres som barnebortføring, behøver nødvendigvis ikke innebære alvorlige følger for barnet», heter det i høringsuttalelsen signert Nav-direktør Tor Saglie.

Uttalelsen kommer som et svar på at Barne- og likestillingsdepartementet i juli i år sendte til høring et forslag om å stanse offentlige ytelser og barnebidrag ved internasjonal barnebortføring. Hensikten er å avskrekke foreldre fra å bortføre barn. I tillegg er håpet at saker kan løses raskere når den som bortfører barnet har økonomiske fordeler ved å komme tilbake til Norge.

I dag får den som ulovlig bortfører sitt barn ut av Norge alle trygdeytelser. Hvis vedkommende har eneomsorgen for barnet må den gjenværende forelderen i Norge betale bidrag til barnebortføreren - uten å få samvær med barnet.

- Det er mange eksempler på at den som har tatt barn med til land der levekostnadene er lave, mottar ganske store summer i trygd og bidrag, sier leder Roger Sollied Johansen i Foreningen 2 Foreldre, til Dagsavisen.

Siden 2000 er 299 barn ulovlig bortført fra Norge. 28 av sakene er fortsatt uløst.

Høringsinstanser som Advokatforeningen, Den norske Dommerforening og Barneombudet er alle positive til forslaget fra departementet.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media