NAV sjekket telefon 15 ganger

Rapport til Arbeidsdepartementet i dag.

NAVLYTTING: En lovendring få kjente konsekvensen av, har ført til at NAV har rett til å undersøke teledata på enhver person etaten måtte ønske - fram til Arbeidsdepartementet nå har satt en midlertidig stopp for. Vedkommende NAV har ønsket å sjekke, behøver ikke å være NAV-klient eller mistenkt for noe. NAV har dermed en videre lovhjemmel enn den politiet har til rådighet. Foto: Tore Meek / SCANPIX
NAVLYTTING: En lovendring få kjente konsekvensen av, har ført til at NAV har rett til å undersøke teledata på enhver person etaten måtte ønske - fram til Arbeidsdepartementet nå har satt en midlertidig stopp for. Vedkommende NAV har ønsket å sjekke, behøver ikke å være NAV-klient eller mistenkt for noe. NAV har dermed en videre lovhjemmel enn den politiet har til rådighet. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NAV har benyttet seg av den omstridte muligheten til å innhente opplysninger om hvem som eier abonnementer på telefoni og bredbånd hos mistenkte trygdemisbrukere i 15 tilfeller i 2010. Det var lørdag at Dagbladet avslørte NAVs ukjente «spion-praksis.»

- Jeg er glad for at arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad selv så raskt tok initiativ til å få oversikt over hvordan direktoratet har benyttet fullmakten til å innhente data ved mistanke om trygdemisbruk, sier statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet.

Departementet mottok tirsdag Arbeids- og velferdsdirektoratets orientering om bruk av det omstridte hjemmelet i folketrygdlovens paragraf 21-4. Dette gir adgang til å innhente opplysninger når det foreligger rimelig grunn til mistanke om trygdemisbruk.

Direktoratet opplyser at enheten NAV kontroll har benyttet hjemmelen i cirka 15 tilfeller. Nav kontroll har ikke innhentet trafikkdata.

Ifølge en lovendring har NAV hjemmel til å innhente trafikkdata om hvem det enn skulle være, uavhengig av om personen er NAV-klient eller ei.

Dette er en rett ikke engang politiet har fullmakt til å benytte seg av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer