NAV sjekket telefon 15 ganger

Rapport til Arbeidsdepartementet i dag.

NAVLYTTING: En lovendring få kjente konsekvensen av, har ført til at NAV har rett til å undersøke teledata på enhver person etaten måtte ønske - fram til Arbeidsdepartementet nå har satt en midlertidig stopp for. Vedkommende NAV har ønsket å sjekke, behøver ikke å være NAV-klient eller mistenkt for noe. NAV har dermed en videre lovhjemmel enn den politiet har til rådighet. Foto: Tore Meek / SCANPIX
NAVLYTTING: En lovendring få kjente konsekvensen av, har ført til at NAV har rett til å undersøke teledata på enhver person etaten måtte ønske - fram til Arbeidsdepartementet nå har satt en midlertidig stopp for. Vedkommende NAV har ønsket å sjekke, behøver ikke å være NAV-klient eller mistenkt for noe. NAV har dermed en videre lovhjemmel enn den politiet har til rådighet. Foto: Tore Meek / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAV har benyttet seg av den omstridte muligheten til å innhente opplysninger om hvem som eier abonnementer på telefoni og bredbånd hos mistenkte trygdemisbrukere i 15 tilfeller i 2010. Det var lørdag at Dagbladet avslørte NAVs ukjente «spion-praksis.»

- Jeg er glad for at arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad selv så raskt tok initiativ til å få oversikt over hvordan direktoratet har benyttet fullmakten til å innhente data ved mistanke om trygdemisbruk, sier statssekretær Gina Lund i Arbeidsdepartementet.

Departementet mottok tirsdag Arbeids- og velferdsdirektoratets orientering om bruk av det omstridte hjemmelet i folketrygdlovens paragraf 21-4. Dette gir adgang til å innhente opplysninger når det foreligger rimelig grunn til mistanke om trygdemisbruk.

Direktoratet opplyser at enheten NAV kontroll har benyttet hjemmelen i cirka 15 tilfeller. Nav kontroll har ikke innhentet trafikkdata.

Ifølge en lovendring har NAV hjemmel til å innhente trafikkdata om hvem det enn skulle være, uavhengig av om personen er NAV-klient eller ei.

Dette er en rett ikke engang politiet har fullmakt til å benytte seg av.

Også utenfor NAV kontroll Arbeids- og velferdsdirektoratet har også fått bekreftet at én enhet utenfor Nav kontroll har benyttet denne fullmakten i forbindelse med forberedende arbeid knyttet til en trygdemisbrukssak.

Praksisen har imidlertid opphørt med øyeblikkelig virkning ettersom enheten ikke har riktige fullmakter. Datatilsynet er dessuten rutinemessig informert.

- Gitt den store oppmerksomheten og debatten knyttet til personvernshensynene og datalagring, har vi med øyeblikkelig virkning bedt Nav om inntil videre å stanse bruken av folketrygdloven paragraf 21-4 a når det gjelder telefon- og datatrafikk, sier statssekretær Lund.

(NTB).