ADVARER: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er sterkt kritisk til et nytt Nav-forslag. Foto: Lise Åserud / Scanpix
ADVARER: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er sterkt kritisk til et nytt Nav-forslag. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Nav skal få sjekke alle som får stønad

Målet er å avdekke trygdemisbruk. - Brudd på menneskerettighetene, sier Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsdepartementet har foreslått å gi Nav fullmakt til å sjekke mottakerne av stønad.

Målet er å avdekke trygdemisbruk. Datatilsynet mener det kan være et brudd på menneskerettighetene.

I dag er lovverket slik at det må foreligge «rimelig grunn til mistanke» om trygdemisbruk for at Nav skal kunne sjekke vedkommende, men det foreslås nå endret slik at det blir mulighet for kontroll også ved behandling av vanlige stønadssaker og rutinemessig kontroll, skriver Aftenposten.

- Metodene for å begå trygdebedragerier blir stadig mer kreative og stiller kontrollorganene overfor store utfordringer, skriver departementet i sitt høringsnotat.

Departementet ønsker i større grad å kunne samkjøre registrene hos Skatteetaten, Brønnøysund, Utlendingsdirektoratet, adresseregistre hos Posten og valutaregisteret i Toll- og avgiftsdirektoratet. Det betyr i praksis at alle som mottar stønad fra Nav i en eller annen form, blir gjenstand for rutinemessig kontroll.

Det reagerer Datatilsynet sterkt på. Tilsynet kaller forslaget et brudd «med vår moderne demokratiske rettstradisjon».

- Vi er veldig kritiske til forslaget. Vi må være sikre på at informasjon som gis til ett formål, ikke gis videre, og det virker ikke som om det er tatt hensyn til det her, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Datatilsynet mener forslaget kan være i strid med menneskerettskonvensjonen og EUs personverndirektiv fordi inngrepet er av en slik art og har et slikt omfang at det ikke står i forhold til den interessen samfunnet har i at tiltaket iverksettes.

- Det å kontrollere alle for å ta noen få svindlere er et inngrep i personvernet og er ikke målrettet nok til å forsvare, mener Thon.

(NTB)