Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav-skandalen

Nav-skandalen: Dette må hun svare på

Hva gjorde arbeids- og sosialministeren fra hun ble informert om skandalen 20. desember 2018 til i går? Anniken Hauglie må ha gode svar når hun skal møte i Stortinget.

MÅ SVARE: Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) møter i Stortinget tirsdag for å redegjøre om Nav- og rettsskandalen der titalls nordmenn feilaktig er dømt for trygdesvindel. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MÅ SVARE: Arbeids og sosialminister Anniken Hauglie (H) møter i Stortinget tirsdag for å redegjøre om Nav- og rettsskandalen der titalls nordmenn feilaktig er dømt for trygdesvindel. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Anniken Hauglie skal ha veldig gode svar for å unngå en kontrollsak, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Samme budskap kommer fra Ap's Rigmor Aasrud og Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Stortinget har møtefri denne uka, men allerede ved første anledning tirsdag må arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie møte i Stortinget og redegjøre for Nav- og rettsskandalen i landets viktigste sal.

Da må hun redegjøre for hvordan i alle dager Nav kunne ha en feil tolkning av trygdereglene som har ført til at minst 48 mennesker er dømt for trygdesvindel på feil grunnlag. 36 av dem er dømt til fengsel.

Og ikke minst hva hun selv har gjort siden hun ble informert av Nav 20. desember i fjor fram til Hauglie sammen med Nav-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch innkalte til pressekonferanse i går.

Saken gjelder folk som har mottatt sykepenger, AAP og andre ytelser og vært på reise eller bodd i andre EU/EØS-land. Ifølge Navs tolkning hadde de ikke anledning til det, mens EU-reglene sier at dette er fullt lovlig.

Tidslinjen

Sentralt i opposisjonens jakt på hva som har skjedd er tidslinjen som forteller historien etter at trygderetten sommeren 2017 først begynte å frifinne personer som Nav ønsket dømt for trygdesvindel.

  • Fra juni 2017 til mars 2018 avsier trygderetten flere dommer i klagesaker, der det slås fast at Nav praktiserer reglene feil. Sakene blir sendt tilbake til Nav. Nav endrer ikke praksis.

- Perioden fra juni 2017 fram til pressekonferansen mandag er helt sentralt for å avdekke ansvarsforholdene. Hvorfor brukte Nav så lang tid? Først ved å ta innover seg trygderettens innvendinger og videre ved å varsle statsråden, sier Lysbakken.

Ap-politiker Rigmor Aasrud krever også svar på hvorfor ikke Nav umiddelbart slo alarm da frifinnelsene i trygderetten kom og sakene kom i retur.

- Vi må vite hvorfor man ikke trakk i nødbremsen da man i 2017 skjønte at dette var gærent. Hvorfor har det gått så lang tid? Jeg skjønner det ikke. Hva som har skjedd siden frifinnelsene i trygderetten kom, er det aller viktigste. Jeg har ikke klarhet i hva som har skjedd etter 2017. Det må statsråden svare på, sier Aasrud.

  • 20. desember 2018: Nav varsler Arbeids- og sosialdepartementet om saken. Anniken Hauglie blir først informert om skandalen.

Nav-skandalen endte på Hauglies bord rett før jul i fjor. Siden den gang har det vært en rekke tilpasninger til EU-regelverket.

I januar informerer departementet Nav om at de ikke midlertidig kan stanse utbetalinger til borgere som befinner seg midlertidig i utlandet. To måneder seinere slår departementet fast at framtidige saker må følge den korrekte tolkningen av EU-regelverket. Nav begynner samtidig å gjennomgå tidligere saker.

I september fjernet Anniken Hauglie kravet om at man må befinne seg i Norge for å motta sykepenger, meldte ABC Nyheter. Til sterke protester fra politikerne på Stortinget. Men dette var for å sørge for at den norske tolkningen av lovverket var i samsvar med EU-reglene.

- Svært lang tid

Først i går - 28. oktober - informerte Hauglie offentligheten.

- Det ser ut som det har gått svært lang tid fra statsråden fikk brevet i 2018 før de går ut offentlig og før Stortinget informeres. Det er derfor jeg bruker ordet katastrofe om denne saken. Belastningen for menneskene det er snakk om har i mange tilfeller vært veldig stor. Det er en skandale at folk blir uskyldig dømt med den stemplingen det innebærer, sier Lysbakken.

Minst 48 mennesker har altså levd i nærmere et år feilaktig stemplet feilaktig som trygdesvindlere før Hauglie gikk ut. De har heller ikke hatt mulighet til å opplyse sin egen sak i lys av trygderettens nye tolkning av 2017, som er nærmere to og et halvt år siden.

- Derfor er vi nødt til å stille spørsmål om dette kunne vært informert om tidligere. Jeg skal ikke konkludere, men det uroer oss at det har tatt så lang tid.

- Hva har skjedd i tiden mellom statsråd Hauglie fikk brev om dette i desember i fjor til pressekonferansen i går? Hva har hun visst? Hvorfor har ikke alarmen gått før? Hvordan har hun fulgt opp Nav i mellomtida, sier Lysbakken.

- Rammet knallhardt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kommer til å stille spørsmål til Hauglie om forholdet til Nav-direktør Sigrun Vågeng.

- Hvordan kan Anniken Hauglie ha full tillit til toppsjefen i Nav? Når man ser omfanget av denne skandalen? spør Moxnes, som har vanskelig for å se for seg hva som skal til for å miste tillit som etatsleder hvis ikke en av tidenes rettsskandaler er nok.

Moxnes trekker også fram at skandalen har rammet folk indirekte. Folk som er syke eller går på arbeidsavklaringspenger som har latt være å dra på en ferietur eller besøkt familie og venner, av frykt for å miste støtten.

Selv om de har vært i sin fulle rett.

Derfor er det ekstra alvorlig at det har gått nærmere to og et halvt år siden trygderetten kom til riktig avgjørelse og før ofrene blir informert, ifølge Rødt-lederen.

- Hauglie skal ha et veldig godt svar på hvorfor det har tatt så lang tid før de har gått ut. Dette har rammet mennesker knallhardt. Hardere enn man kanskje tar innover seg, sier Bjørnar Moxnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media