Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NAV-skandalen: ESA mener Norge har stilt ulovlige oppholdskrav

Nav-skandalen kan ende med ESA-sak for traktaktsbrudd

Navs tidligere krav om opphold i Norge strider mot EØS-retten, slår EFTAs overvåkingsorgan ESA fast.

ANSVARLIG: Nav-direktør Sigrun Vågeng leder Nav gjennom den såkalte Nav-skandalen. Her sammen med den ansvarlige statsråden, arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ANSVARLIG: Nav-direktør Sigrun Vågeng leder Nav gjennom den såkalte Nav-skandalen. Her sammen med den ansvarlige statsråden, arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

ESA kom tirsdag med en EØS-rettslig vurdering av norsk lov i tilknytning til den såkalte Nav-saken.

Kravet om opphold i Norge for kontantytelsene det gjelder er ikke i tråd med EØS-retten, slår ESA fast i et brev til norske myndighet.

Norge har fått frist til 11. april med å svare. Dersom Norge ikke svarer tilfredsstillende på brevet, kan ESA beslutte å åpne formell traktatsbruddsprosedyre, heter det i brevet fra ESA til Arbeids- og sosialdepartementet.

ESA overvåker at EØS-landene følger regelverket i EUs indre marked.

Arbeids- og sosialdepartementet varslet i august i fjor at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.

Siden 2012 anslås det at minst 78 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av feil rettsanvendelse. Av disse er 48 idømt ubetinget fengsel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!