Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEM
Illustrasjonsfoto: BJØRN LANGSEMVis mer

Nav skjønte ikke egne regler

Østfold-kvinne frikjent for svindel av 90 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En Sarpsborg-kvinne er i tingretten frikjent for trygdesvindel verdt 90 000 kroner. Årsaken: De ansatte ved det lokale Nav-kontoret som skulle hjelpe henne med å fylle ut meldekortet, ga motstridende og til dels gal informasjon om utfyllingen, og kvinnen fikk dermed for mye utbetalt i trygd, melder NRK Østfold.

Den tiltalte kvinnen, som jobbet deltid ved siden av å motta trygd, var i tvil om hvordan avspasering og overtid skulle føres på meldekortet, og rådførte seg med de Nav-ansatte - hvis råd altså førte til at hun førte opp for få arbeidstimer på kortet.

Tingretten gir kvinnen støtte og frikjenner henne for svindeltiltalen. Forsvarer Harald Otterstad mener det blir vanskelig for de trygdede når Nav ikke skjønner sine egne regler.

- Man kan ikke vente at den vanlige bruker av dette systemet skal kunne forstå så kompliserte forhold, sier advokaten til NRK.

Forholdet kvinnen var tiltalt for, skriver seg tilbake til 2004. Sverre Jaspersen, fylkesdirektør i Nav Østfold, hevder systemet med meldekortutfylling nå er idiotsikkert, og at det i dag ikke fins tvil om hva som er korrekt utfylling.

- I dag foreligger det i hvert fall en skriftlig instruks om hvordan kortet skal fylles ut - den er tilgjengelig for alle saksbehandlere i vårt interne nett, sier Jaspersen til NRK.

- Enhver trygdemottaker har plikt til å sørge for at meldekortet fylles ut riktig sammen med oss, og når det ikke er blitt sånn i denne saken, er det selvfølgelig beklagelig, sier NAV-direktøren.