NAV sponser Vidars healerutdanning

Begynner på healerskole til høsten.

BLIR HEALER: Vidar Sem-Jacobsen (32) begynner på Healer-skole til høsten. Prisen på 43 500 kroner betales av NAV. Foto: John T. Pedersen
BLIR HEALER: Vidar Sem-Jacobsen (32) begynner på Healer-skole til høsten. Prisen på 43 500 kroner betales av NAV. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Vidar Sem-Jacobsen fra Nannestad er utdannet innen Handel- og kontorfag og har i mange år jobbet som stuer på Gardermoen. Men arbeidskarrieren fikk en brå stopp i 2007 da han ødela ryggen. Han ble sykemeldt og har siden gått hjemme.

Før nyttår tok Vidar kontakt med sitt lokale NAV-kontor.

Han var lei av å gå hjemme og ville tilbake i jobb — eller aller helst begynne på en ny utdanning. Vidar hadde nemlig et utdanningsønske litt utenom det vanlige.

Uvanlige evner
For Vidar har alltid fått høre at han har spesielle evner.

- Søstrene mine har alltid sagt det, de skjønte det lenge før meg. Selv forsto jeg det først helt nylig, forteller Vidar.

Han ble tatt godt imot på Nannestad NAV-kontor.

- Siden jeg gikk på Handel og kontorlinja på Videregående foreslo saksbehandleren min først at jeg burde ta jobb som regnskapsfører. Men jeg har kommet fram til at tall ikke helt er min greie. Derfor nevnte jeg at jeg godt kunne tenke meg å videreutvikle evnene mine som healer, sier Vidar.

Bestemmer over eget liv
Vidar hadde ikke trodd NAV ville ta han seriøst, og i alle fall ikke støtte han. Overrasket ble derfor stor da saksbehandleren virket positiv til ideen.

- Jeg fikk helt bakoversveis da saksbehandleren ikke avfeiet det umiddelbart. Han sa at det er jeg selv skal bestemme hva jeg vil gjøre med livet mitt, og at han ville hjelpe meg med å finne en passende jobb eller utdanning.

EVNER: - Søstrene mine har alltid sagt det, de skjønte det lenge før meg. Selv forsto jeg det først helt nylig, forteller Vidar. Foto: John T. Pedersen
EVNER: - Søstrene mine har alltid sagt det, de skjønte det lenge før meg. Selv forsto jeg det først helt nylig, forteller Vidar. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Noen måneder seinere fikk Vidar beskjeden han hadde håpet på: NAV sa seg villige til å omskolere han til healer.

I midten av mars fikk han et nytt brev i posten. Han var tatt opp på diplomutdanningen i Healing og helsefremmende arbeid ved NLP Norway i Bærum, en utdanning som strekker seg over et og et halvt år, og koster 43 500 kroner.

Uvanlig
Det er ikke ofte Nannestad NAV støtter alternative utdanninger. Det forteller kontorets leder, Bente Jensen.

- Denne type utdanning er det ytterst sjelden vi gir. Det finnes ikke mange tilfeller av dette, sier hun.

NAV legger opp til at hvert enkelt lokalkontor selv avgjør hva slags utdanning brukerne får støtte til.

- Etter samtaler med brukeren vil vi innvilge søknader dersom vi anser det nødvendig og hensiktsmessig, sier Jensen, og legger til at det ikke klare regler for hva man kan eller ikke kan omskoleres til.

- Vi har ingen lister for hvilke utdanningsinstitusjoner som er godkjent, sier hun.

Omskolering

• Omskolering er å gå fra ett yrke til et annet, for eksempel å ta en ny utdanning.

• I NAV-sammenheng kan omskolering være en del av et attføringsløp, men et attføringsløp trenger ikke nødvendigvis å bestå av omskolering.

• Yrkesrettet attføring er ordninger for at personer som har måttet slutte i jobben på grunn av sykdom, skade eller lyte skal komme tilbake til arbeid.

• Et attføringsløp kan eksempelvis bestå av tilrettelegging for å fortsette i samme yrke, omskolering fra ett yrke til et annet, yrkespraksis eller kortvarige kurs for å kvalifisere seg.

Kilde: Ruth Høyland Jønsrud, Informasjonssjef NAV Akershus
Klikk for innhold

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer