MÅTTE FORKLARE TAXFREE-HANDEL: Mannen hevet arbeidsledighetstrygd la kortene på bordet da han ble konfrontert med kortbruk i taxfree-butikken på Schiphol i Amsterdam . Her fra Gardermoen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix.
MÅTTE FORKLARE TAXFREE-HANDEL: Mannen hevet arbeidsledighetstrygd la kortene på bordet da han ble konfrontert med kortbruk i taxfree-butikken på Schiphol i Amsterdam . Her fra Gardermoen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald, NTB Scanpix.Vis mer

NAV-svindel: Felt av taxfree-kvittering fra Amsterdam

Og meldekortene var sendt fra Chile.

Mannen i 50-årene fra Aust-Agder hevet 150 000 kroner i arbeidsledighetstrygd fra NAV.

Da skal han etter reglene være i nærheten av hjemmet og tilgjengelig for arbeidstilbud som dukker opp.

Isteden dro han to ganger på langtidsferie til Sør-Amerika, nærmere bestemt til Chile.

Trygdegiver NAV begynte å sjekke rundt mannens bevegelser. Konfrontert med noen konkrete spor på bordet, valgte mannen å tilstå.

NAV hadde skaffet dokumentasjon på at meldekortene til dem var sendt fra pc med ip-adresse i Chile. Og NAV satt med kontoutskrifter som viste at mannens bankkort blant annet var brukt i taxfree-butikken på Schiphol-flyplassen i Amsterdam.

Jobbet samtidig

Nå er mannen dømt i Aust-Agder tingrett til 55 dagers ubetinget fengsel, melder Agderposten (krever innlogging).

Dommen omfatter også andre forhold i tilknytning til arbeidsledighetsrygden, blant annet at han jobbet samtidig som han hevet ledighetstrygd uten å gi riktige opplysninger til trygdegiver.

Saken i Aust-Agder tingrett omfattet ikke tilbakebetaling av ledighetspengene.

Tidligere i uka ble en mann i 40-årene dømt i Follo tingrett for grovt bedrageri og til å tilbakebetale Nav 365 000 kroner for urettmessig mottatte arbeidsavklaringspenger.

I den saken avdekket Nav at de rutinemessige meldekortene var sendt fra Spania,.

Det var våren 2013 at en mann fra Follo fikk innvilget arbeidsavklaringspenger fra Nav, skriver Østlandets Blad.

Mannens saksbehandler innvilget et reiseopphold til Spania på fire uker, uten at mannen ville miste retten til arbeidsavklaringspengene.

Sverige, Thailand og Spania

I etterkant ble det avdekket at mannen hadde oppholdt seg i Spania et helt år. Nav krever at brukere som mottar dagpenger eller arbeidsavklaringspenger skal oppholde seg i Norge, skriver NTB.

Follo tingrett idømte også fengselsstraff på 90 dager, inkludert strafferabatt for at det hadde tatt lang tid før saken kom opp for retten

Nav har anmeldt svindel for over 160 millioner kroner i utlandet siden 2011.

Sverige, Thailand og Spania er blant de landene som oftest går igjen i slike svindelsaker.