Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nav svindlet for store summer:

Nav-svindel i utlandet for nær 160 millioner kroner - flere hundre anmeldt

Nav har anmeldt 678 tilfeller av trygdesvindel i utlandet de siste fem åra. 

SVINDLET: Nav har anmeldt 66 trygdemottakere for svindel av til sammen 14,5 millioner kroner etter å ha mottatt stønad mens de oppholdt seg i Thailand. Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpixb
SVINDLET: Nav har anmeldt 66 trygdemottakere for svindel av til sammen 14,5 millioner kroner etter å ha mottatt stønad mens de oppholdt seg i Thailand. Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpixb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav har anmeldt svindel for nærmere 160 millioner kroner i utlandet siden 2011.

Dagsavisen skriver at misbruk av dagpenger og arbeidsavklaringspenger er der det syndes mest. Blant flere kontrolltiltak kan Nav sjekke om meldekort er sendt inn fra en datamaskin i Norge eller utlandet. Etaten kan også få innsyn i kontobevegelser for å se hvor bankkortet brukes.

- Nav har spesialisert arbeidet med å avdekke trygdesvindel i utlandet. Vi har en gruppe på i overkant av ti årsverk som jobber med det nå, sier direktør Sverre Lindahl i Nav Kontroll.

Siden 2011 har Nav anmeldt 71 trygdemottakere for svindel av til sammen 17 millioner kroner i Sverige. Thailand er nummer to på listen med 66 personer anmeldt for å ha svindlet 14,5 millioner kroner. I Spania ble det anmeldt svindel for 8,7 millioner kroner.

- Om lag 85 prosent av anmeldelsene våre blir etterforsket av politiet, og det blir tatt ut tiltale. Av disse blir 98 prosent dømt, sier Lindahl.

Det er ikke ulovlig for arbeidssøkere å ta ferie, men da skal man melde fra slik at stønaden stoppes for den perioden. Personer som har mottatt stønad i mer enn 52 uker, får derimot inntil fire uker ferie med stønad.