Nav svindlet for store summer:

Nav-svindel i utlandet for nær 160 millioner kroner - flere hundre anmeldt

Nav har anmeldt 678 tilfeller av trygdesvindel i utlandet de siste fem åra. 

SVINDLET: Nav har anmeldt 66 trygdemottakere for svindel av til sammen 14,5 millioner kroner etter å ha mottatt stønad mens de oppholdt seg i Thailand. Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpixb
SVINDLET: Nav har anmeldt 66 trygdemottakere for svindel av til sammen 14,5 millioner kroner etter å ha mottatt stønad mens de oppholdt seg i Thailand. Illustrasjonsfoto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto / NTB Scanpixb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nav har anmeldt svindel for nærmere 160 millioner kroner i utlandet siden 2011.

Dagsavisen skriver at misbruk av dagpenger og arbeidsavklaringspenger er der det syndes mest. Blant flere kontrolltiltak kan Nav sjekke om meldekort er sendt inn fra en datamaskin i Norge eller utlandet. Etaten kan også få innsyn i kontobevegelser for å se hvor bankkortet brukes.

- Nav har spesialisert arbeidet med å avdekke trygdesvindel i utlandet. Vi har en gruppe på i overkant av ti årsverk som jobber med det nå, sier direktør Sverre Lindahl i Nav Kontroll.

Siden 2011 har Nav anmeldt 71 trygdemottakere for svindel av til sammen 17 millioner kroner i Sverige. Thailand er nummer to på listen med 66 personer anmeldt for å ha svindlet 14,5 millioner kroner. I Spania ble det anmeldt svindel for 8,7 millioner kroner.

- Om lag 85 prosent av anmeldelsene våre blir etterforsket av politiet, og det blir tatt ut tiltale. Av disse blir 98 prosent dømt, sier Lindahl.

Det er ikke ulovlig for arbeidssøkere å ta ferie, men da skal man melde fra slik at stønaden stoppes for den perioden. Personer som har mottatt stønad i mer enn 52 uker, får derimot inntil fire uker ferie med stønad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer