Navalny ryster Putins regime

Russlands fremste opposisjonelle, Aleksei Navalny, kan ha klart å blokkere Putin-regimets kandidat i borgermestervalget i Moskva. Men dette valget er av den typen Putin ikke kan tillate seg å tape.

VIND I SEILENE: Alexei Navalny ruster det politiske systemet i Russland. (AP Photo/Sergei Grits) Scanpix
VIND I SEILENE: Alexei Navalny ruster det politiske systemet i Russland. (AP Photo/Sergei Grits) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Valgdagsundersøkelsen til den sentrale valgkomiteen viser at ordfører Sergei Sobjanin har fått 53 prosent av stemmene, mens Navalny har fått 32 prosent. Navalnys kampanje viser imidlertid at Sobjanin ikke har fått de 50 prosentene han trengte for å bli valgt i 1. valgomgang. Navalny-kampanjens valgdagsundersøkelse viser at Sobjanin har fått 46 prosent av stemmene, mens Navalny har fått 35, 6 prosent.

Muligheter i 2. valgomgang
Uansett ryster tallere regimet til president Vladimir Putin, fordi oppslutningen om Navalny er et mål på Putin-regimets popularitet i den russiske hovedstaden. Hvis Navalny skulle klare å hindre at Sobjanin blir valgt i 1. valgomgang, så er hans vurdering at han har store sjanser i 2. valgomgang om 14 dager.

Da må Kreml ta stilling til om Navalny får slippe til i de store TV-kanalene, slik han ikke gjorde før første valgomgang. Navalny har nådd velgerne med tradisjonelle velgermøter, og via internett. Navalny er blogger og antikorrupsjonsjeger, og han er kongen av sosiale medier i Russland.

Resultatat av borgermestervalget i Moskva er resultatet av en stor miskalkulasjon helt i toppen av russisk politikk. Navalny ble i juli dømt til fem års fengsel for å ha stjålet tømmer. Men både USA, EU, den russiske opposisjonen, og et flertall av russere, ifølge meningemålinger, mener at prosessen mot Navalny var politisk motivert, og at tiltalen var fabrikkart.

Spillet som feilet
Det egentlige borgermestervalget i Moskva er ikke før i 2015. Men alle vet at Russland har en humpete vei foran seg. Budsjettene må barberes, de fleste beregninger går ut på at blant annet pensjonister får mindre å rutte med. Det gjaldt altså for regimet å få den relativt populære Sobjanin gjenvalgt mens tidene ennå var relativt bra.

Men Sobjanin ville ha en reell motstander for at valget av ham skulle ha større legitimitet. Derfor kontaktet han Kreml, og - som russisk presse skriver - ba dem ordne det slik at Navalny kunne stille til valg. Derfor ble Navalny løslatt dagen etter at han hadde fått dommen, og først blittt arrestert.

Nalvalny hadde i juni en oppslutning på bare tre prosent, mens Sobjanin hadde 78. Begge valgdagsmålingene viser derfor at det var en stor feil fra regimets side å la Navalny stille til valg. Han har fått god drahjelp av dommen mot ham.

Navalny har drevet en aktiv og veldig personlig kampanje mot president Vladimir Putin. Det var han som lanserte slagordet om at Putins parti, Enhetlig Russland, var «partiet for tjuver og kjeltringer» i 2011. Vinteren 2012 mobiliserte han mer enn 100 000 i Moskvas gater som kverde Putins avgang.

Stillingen som ordfører i Moskva er den nest viktigste politiske jobben i Russland.