Landmaktsproposisjonen

Navarsete hevdet hun ble utestengt fra forhandlinger: - Helt feil, svarer Anniken Huitfeldt

Senterpartiet varsler omkamp etter forlik om Hæren og Heimevernet.

VAR HJEMME I HELGA: Liv Signe Navarsete (Sp) sier de andre partiene viste liten interesse for Senterpartiets syn i spørsmål om Hæren og Heimevernet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VAR HJEMME I HELGA: Liv Signe Navarsete (Sp) sier de andre partiene viste liten interesse for Senterpartiets syn i spørsmål om Hæren og Heimevernet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Høyre, Frp, Ap, Venstre og KrF ble tirsdag enig om et forlik i landmaktsproposisjonen.

Forslaget bygger på langtidsplanen for Forsvaret, som Ap sikret flertall for i fjor. Senterpartiet og SV ble holdt utenfor, blant annet fordi forliket ikke spesifiserer hvor mange helikoptre det skal være på Bardufoss og Rygge i det som beskrives som en delt løsning.

Liv Signe Navarsete kaller forliket vagt og usikkert. Hun varsler derfor omkamp.

- Forliket mellom flertallet på Stortinget har så mange usikre momenter, det er så mange spørsmål som vi ikke får svar på. Det kommer til å bli mange omkamper framover, forteller hun Dagbladet.

Forliket om landmakten

  • Reform av førstegangstjenesten, som blant annet innebærer 16 måneders tjeneste for enkelte stillinger i Hæren og flere årlige innrykk av vernepliktige.
  • Økt tilstedeværelse i Finnmark.
  • Opprettholdelse av de elleve HV-distriktene samt Telemark bataljon med dagens høye vervingsgrad. Heimevernet skal ha 40 000 soldater.
  • Investering på 54 milliarder kroner i nytt materiell og 6 milliarder kroner i nødvendig infrastruktur.
  • Delt helikopterløsning mellom Bardufoss og Rygge. Regjeringen skal i RNB legge fram et opplegg som sikrer Hæren dedikert helikopterstøtte.
  • Lån eller leasing av stridsvogner fra 2019.

Hemmelige møter?

Den tidligere Senterparti-lederen sa til «Politisk kvarter» på NRK radio i dag morges at de andre partiene «hadde møter i helga, da jeg var hjemme i Lærdal og ikke viste at forhandlinger pågikk».

Navarsete holder fast ved at Ap og de borgerlige partiene viste liten interesse for Senterpartiets syn i saken, men vil ikke svare på om hun fortsatt mener partiene hadde møter mens hun var utenbys.

- Det er ikke så viktig nå. Det som er viktig er at det har vært null interesse for Senterpartiets synspunkter i denne saken. Det er vanskelig å forhandle når utgangspunktet er hva regjeringen vil, ikke hva Stortinget ønsker. Jeg er skuffet over at Ap, Sp, SV, Venstre og KrF ikke kom til enighet, sier hun.

Anniken Huitfeldt, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, insisterer på at dette ikke stemmer, og sier det ikke var noen forhandlinger i saken i helga.

- Det er helt feil. Det var ingen forhandlinger i helga, og vi endret ikke en tøddel i forliket uten at alle partier var til stede, sier Huitfeldt til Dagbladet.

- Ikke perfekt

Ifølge Navarsete har den nye planen for Hæren og Heimevernet flere svakheter, blant annet i spørsmål om helikoptre og stridsvogner.

- Når det gjelder helikoptre er det ikke sagt noe om antall eller om det skal være private helikopter eller kostnadsramme. Når det gjelder stridsvogner, skal de leases. Det har Hæren tidligere sagt er altfor dyrt. Forliket sier ingenting om hvor mange stridsvogner som skal leases. Vi vet heller ikke hvor lenge vi skal basere oss på å leie stridsvogner, sier Navrsete.

Anniken Huitfeldt gir Navarsete rett i at forliket Ap har forhandlet fram ikke er perfekt, men sier et forlik med Senterpartiet og SV ikke var mulig. Hun sier også at politikk handler om å forhandle seg fram til flertall og enighet.

- Vi ville bare blitt nedstemt. Ap-velgere vil ha gjennomslag. Jeg opplever at alle partiene ga i forhandlingene, men ikke Senterpartiet. Ære til dem for det, de går ned med flagget til topps. For Ap var det ikke aktuelt å stå hardt på blankpolerte standpunkt, sier Huitfeldt.

Forhandlingsvilje

Hun legger til at hun i utgangspunktet ikke hadde troa på enighet med de borgerlige partiene, men at forhandlinger gjorde det mulig. Sluttsummen på kassalappen mener hun er en bedre løsning for Forsvaret enn dersom Arbeiderpartiet hadde stått utenfor forhandlingene, slik Senterpartiet gjorde.

Navarsete kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene av partiet hennes.

- Vi tok initiativ til et bredt forlik med resten av opposisjonen. Ingen kan si Senterpartiet ikke ville diskutere og forhandle. Men vi var ikke villig til å gå med på tiltak vi ikke kjenner omfanget av, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer