Navarsete led nederlag på landsmøtet

Sp vil dele opp Vegvesenet - samferdselsministeren advarte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete led nederlag da Senterpartiets landsmøte vedtok at alle regioner skal få sitt eget veikontor uansett størrelse på regionene.

I uttalelsen om regionreformen sier Senterpartiets landsmøte at flere oppgaver må overføres fra staten til de nye regionene enn det stortingsmeldingen legger opp til. Statens Vegvesen skal omorganiseres slik at hver region skal få sitt eget veikontor, og nødvendige nasjonale funksjoner forblir i Vegdirektoratet.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete advarte sterkt mot dette forslaget, fordi Vegvesenet nettopp har gått gjennom en stor omorganisering til fem regionkontorer. Det har redusert antall ansatte med 750 og gitt besparelser på 270 millioner kroner.

Byråkrati


- Vi sier ja til å overføre veikontorene til regionene, hvis det blir store regioner. Men jeg må tilstå at det blir ganske tøft å skulle splitte de fem kontorene til 19 eller 14 eller 15. Og det er tøft å be landsmøtet bruke 300 millioner kroner til økt byråkrati framfor nødvendig vedlikehold av veier, sa hun.

Men landsmøtet valgte å ikke høre på Navarsetes oppfordring, og vedtok uttalelsen med stort flertall.


Forutsigbart
Navarsete og den øvrige partiledelsen tar nederlaget med fatning.

- Det var helt forutsigbart. Senterpartiets mening er at det er overført for få oppgaver til regionene, sier Navarsete etter avstemningen.

Som sjef for de ansatte i Statens Vegvesen følte hun ansvar for å si fra om at de nylig har gjennomgått en stor omorganisering.

- Jeg er opptatt av å fokusere på vei, ikke på organisering, sier hun.

Det gjenstår å se om Sp får gjennomslag for forslaget blant de andre regjeringspartiene.

Senterpartiets landsmøte legger vekt på at det må overføres så mange oppgaver fra staten til regionene at det framtidige regionale nivået blir robust nok til å bli varig. På sikt mener Senterpartiet at både sykehusene og de regionale høyskolene må overføres fra staten til regionene.

(NTB)

NEDERLAG: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete advarte mot å fordele Statens Vegvesens kontorer rundt til de nye regionene, fordi det nettopp har blitt omorganisert. Senterpartiets landsmøte var ikke enige. Foto: Scanpix
NEDERLAG: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete advarte mot å fordele Statens Vegvesens kontorer rundt til de nye regionene, fordi det nettopp har blitt omorganisert. Senterpartiets landsmøte var ikke enige. Foto: Scanpix Vis mer