Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Navarsete lyver

Senterpartiet lyver om matmangel og kortreist mat for å rettferdiggjøre egen politikk, mener forfatter Kaare Bilden.

BESKYLDES FOR LØGN: Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete, får krass kritikk fra forfatter Kaare M. Bilden. Han mener Navarsete og Senterpartiet bruker matmangel og miljø som argument for å oppretholde egen politikk. Han argumenterer for at subsidier i norsk landbruk, ødelegger for fattige land. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
BESKYLDES FOR LØGN: Senterpartiets leder, Liv Signe Navarsete, får krass kritikk fra forfatter Kaare M. Bilden. Han mener Navarsete og Senterpartiet bruker matmangel og miljø som argument for å oppretholde egen politikk. Han argumenterer for at subsidier i norsk landbruk, ødelegger for fattige land. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har et etisk ansvar for å produsere mer mat i Norge, i en verden der matmangel og sult er et stadig voksene problem, sa par­ti­le­der og kom­mu­nal­mi­nis­ter, Liv Sig­ne Na­var­se­te, fra ta­ler­sto­len til Sen­ter­par­ti­ets lands­sty­re i vin­ter.  

Også landbruks- og matminister, Lars Peder Brekk, argumenterer for at Norge må produsere mer mat fordi det er matmangel i verden, og at kortreist mat er mer miljøvennlig enn langreist mat.

Men Senterpartiets iver etter økt norsk matproduksjon og kortreiste matvarer handler verken om miljø eller verdens matmangel, mener forfatter og odelsgutt Kaare M. Bilden. Han mener Senterparti-toppene farer med løgn:

- Enten kjenner de to statsrådene ikke fakta i disse sakene, og det er i så fall en skandale. Men det er mer sannsynlig at de kjenner fakta, og i så fall er det løgn, sier han.

- Senterpartiet bruker usannheter for å legitimere regjeringens matpolitikk. De maler et bilde av en situasjon der det framstår som fornuftig å fortsette med dagens landbruksstøtte, men deler av denne politikken skader fattige land, sier Bilden.

- Subsidier ødelegger for fattige land Man kan ikke sette likehetstegn mellom matmangel og sult i verden, sier Bilden. Han viser til at det ifølge FN allerede produseres nok mat til å fø 11 milliarder mennesker, og at sult skyldes fattigdom, mangel på arbeid, lønn og handel:

- Det stemmer at vi må produsere 70 prosent mer mat innen 2050, men FN sier at økningen må komme i fattige land i Sør, der potensialet for økte avlinger er enormt. Afrikanske bønder og ledere sier: Gi oss en mulighet til å tjene penger, ikke send oss mat. 70 prosent av verdens fattige jobber innenfor landbruk, dermed er landbruk en mulighet for fattige til å tjene egne penger, på denne måten kan man bekjempe sult, sier Bilden.

I begynnelsen av juni lanseres boka hans «Mat er makt. Myter og muligheter i matens storpolitikk.»

Her argumenterer han for at subsidiene i Norge må legges om, men ikke kuttes. Subsidiene må ikke lenger være knyttet til produksjonsvolum, fordi dette ødelegger markedet for fattige land.

- I stedet bør norsk landbruksstøtte være øremerket til distriktsbosetting, kulturlandskap, økologi og biologisk mangfold. Samtidig må man garantere at det ikke eksporteres subsidiert mat, sier Bilden.

KRITISK: Forfatter Kaare M. Bilden går hardt ut mot Senterpartiets matpolitikk. Han mener partiet farer med løgn om matmangel og kortreist mat, for å fremme egen politikk. Foto: Jacques Hvistendahl
KRITISK: Forfatter Kaare M. Bilden går hardt ut mot Senterpartiets matpolitikk. Han mener partiet farer med løgn om matmangel og kortreist mat, for å fremme egen politikk. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

I boka viser han også hvorfor langreist mat ofte er mer miljøvennlig enn kortreist.

- Årsaken er at Norge bruker langt mer kunstgjødsel, kraftfor, maskiner og oppvarming, enn fattigere og varmere land, sier Bilden.

- Mener du at full frihandel er best for fattige land?

- Nei, slett ikke. Fattige land må få muligheten til å beskytte seg med toll, og bruke flere virkemidler enn rike land. Jeg vil utfordre regjeringen til å ta et internasjonalt initiativ for å legge om handelspolitikken, når landbruksmeldingen legges fram i slutten av mai. Da kan de høye matprisene, som i dag er et stort problem for fattige land, bli en mulighet for utvikling, sier Bilden.
   

Uklokt Sen­ter­par­ti­ets Tryg­ve Slags­vold Ve­dum mener kritikken fra Bilden er utdatert:

- Det siste året har vi sett en sterk økning i matvareprisen, prisen på hvete har økt med 70 prosent det siste året. Med den store uroen rundt matvareprisene er fokuset på produksjon viktigere. Med en stor befolknings- og velstandsvekst, har hvert land både en rett og plikt til å beskytte eget landbruk og produsere mat til egen befolkning, men ikke dumpe det til eksport.  Klimaendringene vil forverre matsikkerheten for land i sør. Kampen om mat hardner til, og derfor vil det være svært uklokt å bygge ned egen matvareprodusksjon.
 
Vedum gir Bilden rett i at produksjon av mat kan slippe ut mer CO2 enn transport, men at man må se på helheten i CO2-regnestykket.

- Dessuten: Norge har høy helsestand på dyr og strenge restriksjoner på transport. Konsentrere man matproduksjon på noen få plasser, kan det være sårbart. Dessuten tror jeg folk synes det er spennende med kortreist mat.

Les Kaare Bildens kronikk: Løgn eller uvitenhet

GODE NOK ARGUMENTER: Trygve S. Vedum mener det ikke er grunn til å bruke kraftige ord, fordi deres argumenter er gode nok. Det vil bli for lite mat i verden, og hvert land har plikt og rett til å fø sin egen befolkning, mener Vedum. Foto: Ned Alley / Scanpix
GODE NOK ARGUMENTER: Trygve S. Vedum mener det ikke er grunn til å bruke kraftige ord, fordi deres argumenter er gode nok. Det vil bli for lite mat i verden, og hvert land har plikt og rett til å fø sin egen befolkning, mener Vedum. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media