Navarsete skal grilles om pengestøtten i Stortinget

- Det er partilederens oppgave.

SKAL GRILLES: Liv Signe Navarsete - her med det omdiskuterte Røkke-armbåndet. Foto: Fridgeir Walderhaug
SKAL GRILLES: Liv Signe Navarsete - her med det omdiskuterte Røkke-armbåndet. Foto: Fridgeir WalderhaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kontrollkomiteen på Stortinget ber Sp-leder Liv Signe Navarsete svare på om hun informerte øvrige Sp-statsråder om pengestøtten fra Eidsiva Energi og Troms Kraft, melder TV 2.

- Det er partilederens oppgave å bidra til at partikolleger ikke settes i forlegenhet. Dersom Navarsete ikke har bidratt til å spre denne informasjonen, så har hun etter min mening ikke gjort jobben sin som leder, sier leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til kanalen.

- Jeg legger til grunn at min partileder og partiet bidrar til at alle spørsmål blir besvart på en skikkelig måte, sier kontrollkomiteens nestleder, Senterpartiets Ola Borten Moe.

- Holdt ikke skjult I juni utnevnte samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) Eidsiva Energis konsernsjef Ola Mørkved Rinnan til ny styreleder i Avinor. Året før hadde Eidsiva under Rinnans ledelse utbetalt 500.000 kroner i prosjektstøtte til Senterpartiet for fremme av fornybar energi.

Pengene gikk rett i partikassen og ble først tilbakebetalt da partiledelsen innså at den var ulovlig. Sp-leder Liv Signe Navarsete sier til TV 2 at informasjonen om pengestøtten ble gitt på et landsstyremøte.

- Jeg har ikke holdt noe skjult, sier hun.

Stridens kjerne er ulovlig pengestøtte utbetalt i 2009 til Senterpartiet fra kraftselskapene Troms Kraft og Eidsiva Energi. På et styremøte tirsdag ble det klart at Ola Mørkved Rinnan blir sittende som konsernsjef. Samtidig slår selskapet fast at det aldri skulle ha utbetalt 500.000 kroner i støtte til Senterpartiet for prosjektet «Slipp energien løs».

- Begått en feil - Det er begått en feil, og denne feilen er blitt beklaget. Det er uheldig at Eidsivas forutsetninger for å delta i prosjektet ikke ble nedfelt skriftlig, og at disse prosjektmidlene ble overført til Senterpartiet, sier styreleder Ingeborg Moen Borgerud i Eidsiva Energi til TV 2.

I en pressemelding slår Eidsiva fast at selskapet aldri skulle ha utbetalt 500.000 kroner i støtte til Senterpartiet for prosjektet «Slipp energien løs».

- Vi har besluttet at vi i framtiden verken vil gi støtte til partier eller delfinansiere prosjekter hvor politiske partier deltar, sier kommunikasjonssjef Inge Møller til VG Nett.

Pengestøtten gikk rett inn i Senterpartiets partikasse og ble først tilbakebetalt da partiledelsen innså at den var ulovlig. Under fredagens landsstyremøte kunngjorde partileder Liv Signe Navarsete at et nytt etisk regelverk skal komme på plass for å unngå lignende flauser i framtiden.

(NTB)

STILLER SPØRSMÅL: Kontroll- og konstitusjonskomiteen ved Anders Anundsen (Frp).
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
STILLER SPØRSMÅL: Kontroll- og konstitusjonskomiteen ved Anders Anundsen (Frp). Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer