Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Navarsete tar et oppgjør med Stoltenberg: - Totalt uforsvarlig

Liv Signe Navarsete kritiserer beslutningsprosessen rundt Norges innsats i Libya. Hun sier Jens Stoltenberg presset Sp-ledelsen til å godta avgjørelsen.

MILITÆR INTERVENSJON: Seks norske F16-fly slapp nærmere 600 bomber over Libya i 2011. Bildet viser en norsk bombe som treffer en flyhangar i Libya under Operation Odyssey Dawn. Den gang deltok Norge i en militær intervensjon som ble igangsatt av USA, støttet av Frankrike og Storbritannia. Foto: Forsvaret
MILITÆR INTERVENSJON: Seks norske F16-fly slapp nærmere 600 bomber over Libya i 2011. Bildet viser en norsk bombe som treffer en flyhangar i Libya under Operation Odyssey Dawn. Den gang deltok Norge i en militær intervensjon som ble igangsatt av USA, støttet av Frankrike og Storbritannia. Foto: Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klassekampen skriver at den tidligere Sp-lederen angrer på at hun i 2011 sa ja til norsk deltakelse. Dette etter å ha blitt utsatt for det Navarsete omtaler som «et veldig tøft press».

Hun forteller avisa at beslutningen ble tatt mens hun satt på et hotellrom i Trøndelag sammen med resten av partiledelsen, «med mobiltelefonen på høyttaler, seint på kvelden».

- Vi hadde ikke noen skikkelig saksbehandling. Det var ad hoc hele greia. Jeg mener at det var totalt uforsvarlig, og det ga vi uttrykk for da også, sier Navarsete til avisa.

Halvorsen også kritisk

Også tidligere SV-leder Kristin Halvorsen er kritisk til beslutningsprosessen. Hun mener saken burde vært lagt fram for Stortinget.

Hun viser til at det forelå et «klart FN-mandat om å opprette en flyforbudssone for å unngå at Gaddafi begikk overgrep mot sivilbefolkningen i Benghazi». Det var det SV og Norge støttet «i likhet med nesten hele venstresida i Europa», skriver Halvorsen i en epost til avisa.

«Den beslutningen var ikke uansvarlig, men diskutert i regjering. SV så raskt at operasjonen endret seg til å ha regimeskifte som mål. Det mente SV var utenfor mandatet og vi krevde umiddelbart at norske bidrag skulle avvikles - det ble de også», skriver hun.

- Støttet av samtlige partier

Stein Hernes, kommunikasjonsrådgiver for Stoltenberg som nå er generalsekretær i NATO, skriver følgende om beslutningen i en epost til avisen: «NATO-operasjonen i Libya hadde et klart FN-mandat i resolusjonene 1970 og 1973 fra FNs sikkerhetsråd. Norges deltakelse ble støttet av samtlige partier på Stortinget.»

Dagbladet har vært i kontakt med Harnes. Han sier at Stoltenberg ikke har noen ytterligere kommentar til saken.

Hernes skriver til Klassekampen at Stoltenberg har bidratt til arbeidet med å lage en rapport om Norges deltakelse i krigen i Libya. Med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet opprørere Muammar Gaddafis regime.

Bakgrunnen for granskningen av krigen i 2011 er et stortingsvedtak. Det nedsatte utvalget har også sett på de nasjonale prosessene som lå til grunn for beslutningene som ble tatt.

Den ferdige rapporten publiseres etter planen etter sommeren.