Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Navarsete-telefon får etterspill i Stortinget

Delte meninger om hvor alvorlig saken er.

ETTERSPILL: Senterparti-leder Liv Signe Navarsetes E16-telefon får etterspill i Stortinget. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ETTERSPILL: Senterparti-leder Liv Signe Navarsetes E16-telefon får etterspill i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mottok en telefonsamtale der hun redegjorde for sitt syn. Det hadde ingen betydning for utfallet, sier tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til NTB.

En ny europaveitrasé gjennom Lærdal var planlagt 300 meter fra huset til Navarsete. Etter at hun tok personlig kontakt med Solhjell, ble veien lagt i tunnel - i strid med råd fra faglige myndigheter.

For meg spilte kommunestyrets holdning inn, i likhet med hensynet til jordvern og trygg skolevei. Det bor mange mennesker i området, sier Solhjell.

- Brudd på statsskikk Miljøverndepartementet overtok saken fra Samferdselsdepartementet fordi det kom innsigelser mot trasévalget. Avgjørelsen ble fattet bare dager før den rødgrønne regjeringen gikk av.

- Å fatte en avgjørelse som strider mot rådene fra fagmyndighetene - mens regjeringen sitter som forretningsministerium - er brudd på god statsskikk, sier Høyres Michael Tetzschner, første nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til NTB.

Han mener Navarsetes personlige engasjement i saken kan ha problematiske sider.

- Det var kjent at Lærdal kommunestyre hadde et annet syn enn fagmyndighetene. Men Navarsete er ikke i regjeringen som lokalpolitiker, sier Tetzschner.

Han støtter initiativet fra Venstres Abid Raja om å bringe saken inn for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det samme gjør Frps Kenneth Svendsen.

- Vi vil ta opp saken under tirsdagens komitémøte, sier han.

Ingen ny behandling Statsminister Erna Solberg (H) ser ingen grunn til at den nye regjeringen skal behandle trasévalget på nytt.

- Det må være faglige grunner for hvordan de valgene gjøres, så det må i så fall samferdselsministeren gjøre. Kontrollspørsmålet er for Stortinget, ikke for en ny regjering, sier hun.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til NTB at saken ikke ligger på hans bord og viser til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) som har overtatt ansvaret for innsigelsessaker fra Miljøverndepartementet.

- Kontrollvurdering av statsrådenes beslutningsprosess er en sak for Stortinget å vurdere, ikke den nye regjeringen. Beslutningen ble tatt av den forrige regjeringen. Vi har ikke tatt stilling til om vi skal foreta en ny vurdering, sier Sanner.

Navarsete møtes ikke utelukkende med kritikk for sin håndtering av saken. Selv i regjeringspartiene er det dem som mener hun blir utsatt for urimelig omtale. Stortingsrepresentant Arve Kambe (H) sier det slik på Twitter:

- Navarsete støttet sitt lokalsamfunn om veiløsning selv om veivesenet var mot. So what? Politikere må kunne jobbe for lokalsaker. Slutt nå!

Får støtte Valgforsker Frank Aarebrot hører til dem som mener Navarsete burde ha kjempet for sitt syn i åpne og offentlige kanaler, ikke gjennom telefonsamtaler til en annen statsråd.

- Det som er særlig problematisk med dette er jo at Navarsete har en personlig økonomisk interesse av vedtaket. Huset hennes ville kunne falle i verdi om veien ikke ble lagt i tunnel, sier Aarebrot til NTB.

Navarsete selv tar kritikken med stor ro.

- Jeg orienterte miljøvernministeren om et lokalpolitisk vedtak som er en helt alminnelig del av jobben. Jeg har gjort dette på vegne av veldig mange kommuner, både i min tid som samferdselsminister og som kommunalminister. Og jeg har mottatt veldig mange slike telefoner fra kollegaer i regjeringen i ulike saker, sa Navarsete til NTB tirsdag. (©NTB) (©NTB)